Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kolindu Grabar Kitarović brije jačanje ideoloških podjela.


Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela, posebno u vezi s obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca te je pozvala sve građane, stranke i organizacije, Vladu i Sabor da se ujedine oko temeljnih vrijednosti društva, u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja Jasenovca.

Vezani članci Mislav Bago o predsjedničinu posjetu Kanadi (Foto: Dnevnik.hr) Za Predsjednicu je jedna turneja gotova, no druga tek počinje Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i suprug Jakov (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica u bijelom kaubojskom šeširu: Dobila je dar za počasne goste i dala važno obećanje

"Moram reći da sam iznimno zabrinuta zbog ponovnog jačanja ideoloških podjela u hrvatskom društvu posebno u posljednjih nekoliko dana u vezi sa obilježavanjem sjećanja na nevine žrtve Jasenovca, ustaškog stratišta tzv. Nezavisne Države Hrvatske", rekla je Grabar Kitarović nakon sastanka s Nicolasom Deanom, posebnim izaslanikom američkog State Departmenta, odnosno državnog tajništva za pitanja holokausta.

"Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naroda, a ustaški režim bio je zločinački režim", rekla je predsjednica.

Istaknula je da je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika. Franje Tuđmana.

"Pozivam sve građane Hrvatske, sve političke stranke i organizacije, hrvatsku Vladu i hrvatski Sabor da se ujedinimo oko temeljnih vrijednosti društva a u ovom slučaju oko zajedničkog obilježavanja nevinih žrtava Jasenovca", kazala je Grabar Kitarović.

Dodala je kako je pozvala neke od sudionika komemoracije u Jasenovcu na razgovor u svoj Ured te izrazila nadu da će iznaći rješenje.

"Cilj mi je razgovarati sa svima, smiriti tenzije kako bismo mogli dostojno i s punim uvažavanjem i pijetetom odati počast žrtvama Jasenovca, iznad svega kako bismo se prestali dijeliti po ideološkim pitanjima", rekla je predsjednica.

Također je rekla da je s Deanom razgovarala o pitanjima restitucije židovske imovine koja je konfiscirana u Drugom svjetskom ratu i onda kasnije nacionalizirana od strane komunističkih vlasti u bivšoj Jugoslaviji.

Razgovarali smo o pitanjima edukacije o holokaustu, rekla je, i naravno poštivanja i davanja pijeteta žrtvama.

Složili se oko nužnosti otvaranja dijaloga

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, romske manjine, Srpskog narodnog vijeća i Židovske općine Zagreb složili su se u ponedjeljak oko nužnosti otvaranja dijaloga oko svih otvorenih pitanja, priopćeno je iz Ureda predsjednice.

Na poziv predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Uredu predsjednice održan je sastanak na kojem su bili predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Sugovornici su se složili s inicijativom Predsjednice Republike o nužnosti otvaranja dijaloga i rasprave o svim otvorenim pitanjima i problemima manjinskih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Prilikom susreta razgovaralo se o porastu netolerancije i povišenih tonova kojima svjedočimo, a pozvali su na suglasje i iznalaženje zajedničkog odgovora na te izazove. (Hina)