Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prosječni Hrvat potroši 11, 3 grama soli na dan. To vam možda uopće ne zvuči puno, ali je zapravo iznad europskog prosjeka. I vrlo štetno. Prekomjeran unos soli može izazvati moždani udar, otkazivanje bubrega, te mnoge kardio-vaskularne bolesti.


Zbog zabrinjavajućih činjenica o unosu soli, Vlada je donijela strateški plan kojim bi se potrošnja kuhinjske soli smanjila za 4 posto na godinu. Mnoge europske zemlje poput Velike Britanije i Francuske, odredile su normative za proizvođače i restorane kojima su postupno smanjivali količinu soli u hrani.

Vezani članci Koronavirus i sigurnost na poslu - 3 Kako se na poslu zaštititi od koronavirusa: "Bez obzira na to što vi to radite, ako to ne radi i vaš kolega, onda i dalje nije dovoljno" Slika nije dostupna Uz Svjetski dan zdravlja: Manje soli, više zdravlja

Dragutin Kadoić, kao i većina Slavonaca uživa u začinjenoj hrani. 'Znam da je sol štetna za zdravlje osobito za porast krvnog tlaka, tako da nastojim da hrana ne bude previše posoljena, a s druge strane volim ljuto', objašnjava Dragutin za Dnevnik Nove TV.

Miodrag Gerenči se godinama bavi ugostiteljstvom. Kaže, iako pazi da hrana ne bude prezačinjena, gosti gotovo uvijek dodatno začine jelo. 'Mislim da i općenito ljudi jedu previše začinjeno, previše slano i previše ljuto, ali takvi smo mi Slavonci', rekao je Miodrag.

Tko bi rekao da ćemo ovo pretvoriti u turistički adut...

Slavonci, ali i ostali, će morati početi paziti što jedu. Od 2015. počinje provedba strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli.

'Cilj strateškog plana je postupno smanjivanje unosa kuhinjske soli u općoj populaciji Hrvatske za prosječno četiri posto godišnje. Time će se sniziti ukupan kardiovaskularni rizik, smanjit će se broj moždanih udara i infarkta miokarda, a dugoročno osigurati povoljniji učinak na zdravlje', napominje Siniša Varga, ministar zdravlja.

Zemlje poput Velike Britanije i Francuske uspjele su smanjiti potrošnju soli tako što su odredile normative za proizvođače i restorane .

'U Engleskoj ta je reforma trajala, odnosno još i traje već četiri godine. Sad su čak uveli i određene kazne za prehrambenu industriju koja se ne želi prilagoditi', rekla je maja Gradinjan, nutricionistica.

Plan Svjetske zdravstvene organizacije je da se do 2025. godine unos kuhinjske soli u svijetu smanji za 30 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook