Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U najpoznatijoj hrvatskoj ergeli

Koliko je zapravo ždrijebaca uginulo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz najpoznatije hrvatske ergele stižu crne vijesti, u posljednje vrijeme uginulo je šest ždrijebaca, no čini se da bi taj broj mogao biti tri puta veći!

'Imali smo pet živo i sretno oždrjebljenje ždrebadi, imali smo nakon toga šest koje su mrtvorođene ili su umrle odmah po rođenju', rekao je Mato Čačić, voditelj lipičke ergele. 'Po mojem osobnom saznanju nije točno da ih je mrtvorođenih šest, već od 10 do 15 komada', rekao je Milan Božić, nekadašnji voditelj lipičke ergele.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrana i druženje Lipicanci uživaju u lijepom vremenu Slika nije dostupna Spremni i na radikalnije poteze Đakovo: Prosvjed za ergelu zbog 'sulude uredbe Vlade'

Prošli petak vodstvo ergele reklo nam je da je od prošlogodišnje 32 bređe kobile, pet ždrijebaca živo, šest mrtvo, a 21 kobila se još treba oždrijebiti. Danas već priznaju da ih se samo osam treba oždrijebiti.

Ili su mrtve krivo izbrojili prošli put ili je 13 ždrebaca uginulo u protekla četiri dana. Sad su se ipak sjetili da je prošle godine neka problematična kobila pobacila.

'Bila je jedna starija, više kobila koje sa sobom imaju deformaciju, dakle teško će iznijet', rekao je Čačić. I nakon iscrpljujućeg zbrajanja, pet je živih, 19 mrtvih. Osam se čeka. Nakon obdukcije na veterinarskom fakultetu za koji dan znat će se jesu li uginuli od herpes virusa protiv kojeg konji nakon dolaska iz Srbije nisu cijepljeni.

'To cijepljenje je interventan uvoz znači dok se uveze prođe rok, nije trebalo biti jer nije postojala sumnja ako veterinarska struka kaže da nije postojala sumnja onda nije trebalo cijepiti', kaže Čačić. Ali kad sve zbroje, u ergeli su optimistični.

'Kako nam veterinarska struka kaže da je moguće da je prošla ta faza i da može se dogoditi da normalno se oždrijebe ove bređe kobile', kaže Čačić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene