Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indeks lakoće poslovanja

Koji se gradovi i općine prema poduzetnicima ponašaju kao majka, a koji kao maćeha? Rezultat bi vas mogao iznenaditi

Sveta Nedjelja
Sveta Nedjelja Foto: Cropix
Udruga Glas poduzetnika anketom je otkrila u kojim općinama poduzetnike tretiraju kao partnere, a u kojima je sustav okrenut protiv njih. Zanimljivo, ispostavilo se da su manje sredine zdravije za poslovanje od velikih gradova.

Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, Udruga Glas poduzetnika, napravila je indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle, koji se gradovi prema poduzetnicima odnose kao majke, a koji kao maćehe?

"Vlada nas je posljednjih mjeseci uvjeravala da se cijene ne smiju dizati kako bi se tako kontrolirala inflacija, samo zašto onda općine i gradovi smiju dizati komunalne cijene i cijene prostora za iznajmljivanje koliko im se prohtije?" pitaju se iz Udruge.

Nejednak tretman gradova i poduzetnika je očit, ali nisu svi dijelovi Hrvatske u tome jednaki. Kako bi ih rangirali prema tome kako se odnose prema privatnom sektoru, posebno malom i srednjem poduzetništvu, iz UGP-a su napravili anketu s tridesetak pitanja. Najvažnija pitanja ticala su se natječaja - jesu li transparentni ili unaprijed dogovoreni, primjećuju li koruptivne radnje i nepotizam u svojoj okolini, kao i jesu li zadovoljni brzinom kojom dobivaju dozvole i rješavaju dokumentaciju.

Pročitajte i ovo Branka Prišlić i Viktorija Bednjanec Nema garancije Bi li manji porez značio i niže cijene kave u kafićima? "Treba ga ukinuti jer ga nigdje u okruženju nema"

Manja mjesta u samom vrhu, veliki gradovi na dnu

"Anketom smo dobili kako je najbolja sredina za poduzetništvo Sveta Nedelja s ocjenom 3,6. Kako je maksimalna ocjena pet, vidimo da ni oni nisu idealni, ali su ipak bolji od drugih", pohvalili su iz Udruge gradonačelnika Darija Zurovca, koji otpušta radnike koji nanose štetu gradu. Nakon nje na listi se našao Primošten pa Umag, dok su za poslovanje najgori Malinska, Kutina, Trogir, Dubrovnik i Split.

Zanimljivo je kako su manja mjesta u samom vrhu, a naši najveći gradovi na dnu. Posebno je zanimljiv slučaj Splita jer su u njemu poduzetnici koji su se odazvali anketi velikom većinom izuzetno kritični prema gradskoj vlasti. Usput, za razliku od Zagreba, koji je ipak dijelom sačuvao svoju industrijsku zonu, Rijeka i Split poprilično su osakaćeni stvaranjem malih općina u njihovu zaleđu, čime je Splitu i Rijeci onemogućeno da razvijaju veću industriju koja traži veći prostor.

Pročitajte i ovo Vlada reže parafiksalne namete - 4 Akcijski plan Stižu dobre vijesti: Dnevnik Nove TV doznaje što se više neće financirati iz džepova poduzetnika

Referirajući se na gradove u kojima je došlo do smjene vlasti, iz Udruge poručuju: "Nova vlast nasljeđuje probleme bivše vlasti, samo svaka vlast ima svoje prioritete, a poduzetnici najčešće nisu u vrhu prioriteta. Samo ova lista služi da ih se obavijesti koliko su omiljeni među poduzetnicima."

Ispostavilo se da je visoka korelacija između želje da se ostane u Hrvatskoj i dobre poduzetničke klime. Dakle, reforme su i demografska mjera, a reforme na lokalnom nivou ne uključuju samo otpuštanje nesposobnih ili prebacivanje na druga radna mjesta.

"Poduzetnici ne žele niskomotivirane i depresivne namještenike, a na sposobnom gradonačelniku je da učmalu žabokrečinu pretvori u raj za građane i poduzetnike", poručili su iz Glasa poduzetnika.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene