Građevinski stručnjak Žarko Željko analizirao je za Jutarnji list koje su zgrade u Zagreb najnesigurnije u slučaju potresa.


Nakon niza velikih potresa koji su prethodni tjedan zadesili Japan i Ekvador, jedan američki seizmolog upozorava kako ovi snažni potresi proteklih mogu značiti da uskoro slijedi katastrofalan potres. Budući da znamo kako se i glavni grad Hrvatske nalazi na trusnom području, valja imati na umu koje su zgrade najugroženije u slučaju velikih potresa.

Vezani članci Ivan Vilibor Sinčić Sinčić napisao da se njegov sin družio s jednim od ubijenih dječaka: "Trebao je doći na igranje" Ubojstvo u Mlinovima - 3 Zločin u Mlinovima: Cure detalji slučaja, osumnjičeni je djeci prvo dao koktel lijekova?

Građevinski vještak Žarko Željko napominje kako su općenito, svi objekti građeni prije 1966. godine u većoj opasnosti jer se u to vrijeme nisu primjenjivali standardi sigurnosti vezani uz potres. No to ipak ne znači da su te zgrade nesigurnije od drugih - u najvećoj opasnosti su objekti koji su pregrađivani, dodane su im etaže ili su vlasnici uklanjali neke od nosivih zidova, piše Jutarnji list.

Procjenjuje se da su ovo najugroženije zgrade u slučaju potresa:

Palača pravde – ocjena sigurnosti 1/5

Željeznički kolodvor – ocjena sigurnosti 2/5

Pravni fakultet – ocjena sigurnosti 2/5

Hrvatski sabor – ocjena sigurnosti 2/5

Županijski sud – ocjena sigurnosti 2/5

Ekonomski fakultet – ocjena sigurnosti 3/5

HNK - ocjena sigurnosti 3/5

Pošta u Branimirovoj - ocjena sigurnosti 3/5

Autobusni kolodvor – 4/5

Nakon što je objavljen tekst u Jutarnjem, Željko se još jednom, ovoga puta na svom Facebook profilu osvrnuo na ovu temu.

'Uobičajeno mi novinarska pitanja, snimanja za TV, čak i emisije koje idu uživo ne predstavljaju problem. Ovaj puta je pitanje bilo jednostavano ali sam bio u velikoj nedoumici jer se radi o vrlo kompleksnoj problematici, jednadžbi sa stotinu nepoznanica. Na kraju nisam siguran u svoje ocjene.
Sigurnu potvrdu mojih predviđanja potvrdio bi jedino razorni potres, što ne bih želio čak da sam 100% u pravu', napisao je.