Kineski je premijer stigao u Dubrovnik. S delegacijom je prvo posjetio dubrovačke zidine.

Galerija


U poslijepodnevnim satima kineski premijer došao je u Dubrovnik. Pridružit će mu se i premijer Andrej Plenković, čim završi summit u Bruxellesu. U četvrtak počinju dolaziti i čelnici jugoistočne Europe.

Vezani članci Premijer Plenković i njegov kineski kolega (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell) Više od 3 tisuće policajaca, 145 vozila, helikopteri, avioni i brodovi: Policija otkrila kako je prošao najsloženiji sigurnosni izazov ikad Ministar gospodarstva Darko Horvat za Dnevnik Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Ministar gospodarstva Darko Horvat za Dnevnik Nove TV o tome koliko je realno da Kinezi uđu u naša brodogradilišta

U zračnoj luci Dubrovnik uvedene su i dodatne linije za poslovnjake koji žele sudjelovati u ovom summitu hrvatskih i kineskih gospodarstvenika.

''Hrvatska velike karte polaže na dogovor s kineskim tvrtkama. Kinezi u svim zemljama u kojima su se održavale ovakvi summitu, uvijek su ponudili neke projetke, a na tim zemljama je bilo da ih prihvate. Kineze zanimaju prometni pravci, prometni koridori i tu Hrvatska treba pokazati svoju domišljatost, biti proaktivna, ne čekati jer Kinezi će otići na neka druga tržišta. Sada je na hrvatskim tvrtkama da iskoriste ovu šansu. Pitanje kada ćemo sljedeći puta imati priliku da kineski kapital dođu kod nas. U zadnjih deset godina Kina je EU investirala 360 milijardi eura. Samo i mrvica toga za Hrvatsku bi bila sjajna prilika'', javio je reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago.

Plan kineskog izaslanstva u Dubrovniku

''Čim su došli u Dubrovnik, delegacija je obišla dubrovačke zidine. Kako bi se ispoštovale sigurnosne mjere, zidine su bile zatvorene za ostale posjetitelje. Srijeda navečer im je slobodna, a u četvrtak ujutro s premijerom Plenkovićem obići će gradilište Pelješkog mosta.

Nakon toga zajedno će prošetati povijesnom jezgrom te će sudionici summita Kina +16 imati svečanu večeru. Za njih će biti i priređen nastup Linđa.

Dubrovnik je jedan od manjih gradova koji organiziraju ovako veliku konferenciju. Po gradu je raspoređeno oko 900 policajaca, pto pokazuje koliki je ovo sigurnosni izazov bio.

Kineske turiste u Dubrovniku se svakodnevno susreće. Oni su jedni od poželjnijih turista. Samo su prošle godine u svijetu ostavili 300 milijardi eura i taj se iznos svake godine povećava budući da im se povećava i životni standard. Hrvatsku vole jer ima kulturnu, gastronomsku i drugu ponudu, ali ostaje problem viznog režima i manjka direktnih letova'', javila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr