Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak udarac

Pokreće se prijelomna istraga o alkoholu: Zaoštrit će ionako narušene odnose EU-a i jedne velesile

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kina pokreće istragu koja će dodatno zaoštriti ionako opterećene odnose između EU-a i Kine, neposredno uoči puta belgijskog čelnika u Peking.

Trgovinski odnosi između EU-a i Kine doživjeli su još jedan udarac u petak jer je Kina najavila da će istražiti da li europski proizvođači alkoholnih pića namjerno ruše cijene na njezinom tržištu. Mjera je usmjerena prvenstveno protiv velikog francuskog sektora rakije. Peking je izrazio nezadovoljstvo i zbog istrage subvencija za električna vozila proizvedenih u Kini koju je snažno poduprla vlada predsjednika Emmanuela Macrona.

"Radi se o slanju poruke", rekao je trgovački odvjetnik Laurent Ruessmann za POLITICO. 

Pročitajte i ovo Teška neseća na A1 kod Karlovca Tri osobe poginule DORH objavio kako je došlo do stravične nesreće: "Ljudi iz Alfe su poginuli na mjestu, a iz kombija su svi poispadali"

Istraga je pokrenuta tri mjeseca nakon što je Europska komisija pokrenula istragu o tome jesu li subvencije kineske vlade za proizvođače električnih vozila nepravedne. Ona zadaje još jedan udarac ionako opterećenom odnosu između Europske unije i Kine, što je posljednji put ilustrirano summitom EU-a i Kine u prosincu koji je završio bez bitnih zaključaka.

To će također baciti sjenu na državni posjet belgijskog premijera Alexandera De Crooan Pekingu sljedećeg tjedna. On je ovog mjeseca preuzeo čelo Vijeća EU-a. Belgijski čelnik sljedeći će se petak sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zračna luka "Svi ciljevi pogođeni": Uništen ruski zapovjedni centar

Kineska istraga će vjerojatno ciljati na konjak, armagnac i druge brendije - izvozni posao od 1,44 milijarde eura za grupe alkoholnih pića kao što su Remy Martin ili Hennessy, prema podacima kineske carine.

Iako Ministarstvo trgovine u svom priopćenju nije imenovalo nijednu zemlju ili destilator, fokus istrage na “žestice od destiliranog vina podrijetlom iz EU” jasno izdvaja francuske rakije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene