Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju se idući potezi

Revoltirani novim sustavom plaća: "Šalju nam poruku da je školovanje uzaludno!"

Aktualno Galerija Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Foto: DNEVNIK.hr Sanjica Vlašić, magistra fizioterapije Sanjica Vlašić, magistra fizioterapije Foto: DNEVNIK.hr Muke po koeficijentima - 1 Muke po koeficijentima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Muke po koeficijentima - 2 Muke po koeficijentima - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Muke po koeficijentima - 3 Galerija 1/6 >>
Sindikati su nezadovoljni velikom reformom sustava plaća u državnim i javnim službama. Nedovoljno razlikovanje onih sa srednjom i visokom stručnom spremom najveća je zamjerka dijela sindikata.

Prvi nacrti koeficijenata koji će za više od 200.000 zaposlenih u državnim i javnim službama urediti plaće izazvali su val nezadovoljstva.

Sanjica Vlašić je magistra fizioterapije. No, kad se pogledaju novi koeficijenti, isto je - završila fakultet ili samo srednju školu.

"Ovo smo stvarno doživjeli kao veliko razočarenje, degradiranje struke, niti je naše ime navedeno niti je to vrednovano kroz koeficijente koje predlažu!", objasnila je magistra fizioterapije Sanjica Vlašić.

Pročitajte i ovo Štete od divljači Poljoprivrednici na mukama Iza sebe ostavljaju golemu štetu: "Od njih se moguće obraniti samo metcima"

Pročitajte i ovo Mišel Jakšić i Sabina Tandara Knezović Kandidat podigao prašinu Ne prestaje sukob oko izbora novog glavnog državnog odvjetnika: "Ispada da je jedino bitno da je spreman braniti lex AP"

Svi fizioterapeuti, bez obzira na stupanj obrazovanja, dobili bi tako jednaku povišicu. Da se to promijeni, poručuju u Ministarstvu zdravstva, morat će najprije mijenjati druge zakone, ali i analizirati potrebu za takvim kadrom.

Nedovoljno razlikovanje onih sa srednjom i visokom stručnom spremom najveća je zamjerka dijela sindikata.

"Poruka se šalje jednostavno - ljudi nemojte se školovati! Omalovažava se školovanje između stručne smjene i NKV radnika, zašto bi se školovali ako možete raditi sa srednjom stručnom spremom?", kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja o vremenu - 1 Oprez! Stižu nam polarni vorteks i orkanska bura: "Moglo bi biti i vijavica, put je najbolje preskočiti"

Na plaće u ovim sektorima utječe niz faktora. Uzmimo za primjer medicinsku sestru koja ima 20 godina radnog staža. Njezina plaća iznosit će oko 1200 eura, ako je završila srednju školu, a 1300 eura ako je prvostupnica. Povišica je to od 80, odnosno 90 eura. Sve to bez radnih vikenda, dežurstava i noćnih smjena.

"Sve svoje znanje koje sam stekla u Hrvatskoj, vani, na stranim edukacijama i tečajevima, plaćala sam većinom sama, sama sam plaćala obrazovanje i nisam zato dobila ništa posebno, nikakvo veće priznanje", kaže Jelena Bilić, magistra sestrinstva.

Pročitajte i ovo Skijanje za početnike: Evo kako odabrati najbolje skije, koje osnove trebate znati i na kojim je ski stazama najbolje krenuti udarni skijaški tjedan Na skijanje će više Hrvata nego lani, za to će morati dublje posegnuti u džep

Pročitajte i ovo Anka Mrak Taritaš statistika iz Sabora Objavljeno tko su najaktivniji zastupnici, a tko nije progovorio ni riječ

Koeficijente su uspoređivali i u školama. Oduševljenje je izostalo.

"Učitelji i nastavnici ne mogu biti zadovoljni bilo kakvom reformom, plaćom u javnim i državnim službama gdje će oni dobiti 11% povišicu, a netko drugi 60, 70 ili 80%", rekao je Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prasak u Zaprešiću Eksplozija na odlagalištu otpada: Policija istražuje sve okolnosti

No, ništa još nije konačno. Sljedećih dana održavat će se niz radnih sastanaka. Prije konačnih poteza, u Vladi će sjesti za stol i sve raspraviti. A o budućim potezima razmišljaju i sindikati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene