Ilustracija
Ilustracija Foto: MUP

Suradnjom više institucija dovršeno je složeno kriminalističko istraživanje za kazneno djelo ''Ratni zločin protiv civilnog stanovništva''. Uhićen je muškarac kojeg se sumnjiči za ratni zločin u Vukovaru prije 30 godina.


Policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku i Sigurnosno-obavještajnom agencijom dovršili su složeno kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljaninom (1971.) zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina.

Kriminalističko istraživanje provedeno je u više etapa te je utvrđena sumnja da je navedeni hrvatski državljanin, tada 20-godišnjak, 15. rujna 1991. godine kao pripadnik paravojnih formacija na području naselja Sajmište u Vukovaru, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, grubo fizički zlostavljao civilno stanovništvo, nanosio im ozljede te sudjelovao u radnjama koje su dovele do šest muškaraca (27, 24, 33, 37, 35, 37 i 55 godina). Time je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je osumnjičeni tada 20-godišnjak u sklopu skupine u Vukovaru u podrumu kuće pronašao civile te uz prijetnju vatrenim oružjem na dvorište prvo izveo žene i djecu, a potom sedam navedenih muškaraca. Muškarce su polegli licem prema tlu te ih tukli rukama, nogama i kundakom puške po cijelom tijelu. Žene i djecu su potom vratili u kuću, a muškarce uz prijetnju vatrenim oružjem vodili ulicom u smjeru grada, gdje su usmrtili šest muškaraca, dok je (tada) 55-godišnjak bio ranjen. Nakon toga su se vratili po žene i djecu te ih također poveli ulicom u smjeru grada, u čemu ih je spriječio nepoznati oficir srpske vojske te su ih ponovo vratili u podrum kuće, a gdje se kasnije sam vratio i ranjeni muškarac. Sljedeći su dan nepoznati pripadnici srpskih paravojnih postrojbi odveli ranjenog 55-godišnjaka te ga usmrtili.

Nakon postupka reintegracije Hrvatskog Podunavlja provedena je ekshumacija i identifikacija šest osoba iz ovog događaja, dok se jedna osoba, tada 27-godišnjak, još uvijek vodi kao nestali.

Osumnjičeni 50-godišnjak (tada 20-godišnjak) uhićen je u četvrtak te je u petak predan pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske. Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnesena je kaznena prijava.

Vezani članci Lisice, ilustracija Kazna za hladnokrvno ubojstvo: U Zagrebu osuđen mladić, ubio je novog dečka bivšeg partnera Bojan Glavašević Glavašević komentirao uhićenja za zločin na Ovčari pa gotovo zaplakao: "Volio bih ih pogledati u oči prije nego što odu na robiju..."