Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GORI NA UČKI I PLIŠEVICI

BORBE S POŽARIMA 'Bilo je zabrinjavajuće jer se požar iz minute u minutu sve više širio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vatrogasci Istre i splitsko-dalmatinske županije bore se s požarima koji su u srijedu buknuli kod mjesta kod Kurelovići i Kirčija u Istri te u selu Lučane na planini Pliševica.

Šest protupožarnih aviona i helikoptera iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne Zemunik od četvrtka ujutro gase dva požara: na Učki gdje gori od jučer i na lokaciji Plišivica-Zelovo u Cetinskoj krajini u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je požar aktivan već tri dana.

Pročitajte i ovo Požar u Kopenhagenu Vatrogasci na terenu VIDEO Požar zahvatio simbol Kopenhagena: "Ovo je katastrofa, izgorio je naš Notre-Dame" Požar u Osijeku Tijekom noći VIDEO Veliki požar u Osijeku: Vatra progutala napuštenu halu HŽ-a

Na požarište Učka u Istarskoj županiji upućena su tri kanadera, s obzirom da se jučer požar nije mogao staviti pod nadzor. Također, na tom je požarištu angažiran i helikopter Mi-8 MTV, koji će zemaljskim vatrogascima prevoziti gumene spremnike vode tzv. 'kruške' do požarišta. Kanaderi i zračni traktori bili su ondje i u srijedu od popodneva do kasnih večernjih sati te svim naporima pokušali staviti požar pod nadzor.

'Situacija je bila zabrinjavajuća'

Na padinama Učke kod mjesta Kurelovići i Kirčija gromovi su u srijedu predvečer izazvali dva velika požara. Na teren su promptno izašli vatrogasci, a o borbi s vatrenom stihijom u pomoć su priskočiladva kanadera i air tractor koji su na večer, zbog mraka, opozvani. Jedan je požar zahvatio površinu veću od  osam hektara, a drugi koji je izbio više na brdu, površinu od oko tri hektara. U četvrtak ujutro borba se nastavila.

Kako doznajemo od županijskog zapovjednika VZŽ Istarske požar je pod kontrolom no još uvijek nije lokaliziran, stoga je gašenje požara nastavljeno je u radnim jutarnjim satima.

'Tijekom večeri situacija je bila zabrinjavajuća jer se požar iz minute u minutu sve više širio, zbog toga su mobilizirane sve raspoložive snage koje su čitavu noć čuvale požarnu frontu', rekao nam je zapovjednik VZŽ Istarske, Dino Kozlevac.

Na požarištu se nalazi 90 vatrogasaca sa 32 vozila, članovi profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca iz cijele Istre. Zbog izrazito nepristupačnog terena u gašenju požara sudjeluju i tri kanadera i helikopter Hrvatske vojske koji požar gase iz zraka.

Zapovjednik Kozlevac dodaje kako nema direktne opasnosti, no zbog sumaglice i izrazito niskog tlaka gusti dim se zadržava nad područjem požarišta što uvelike otežava vatrogascima pri definiranju mjesta koja su zahvaćena plamenom.

'Požar je pod nadzorom, no nije lokaliziran. Preko noći smo uspjeli prigušiti vatrenu stihiju, osigurali smo da se požar ne širi prema selima podno požarišta. Zbog izrazito nepristupačnog terena potrebno ga je gasiti iz zraka, a vatrogasci obilaze teren te gase otvorenu vatru. Zbog velike površine zahvaćene požarom, iskopčan je i dalekovod', kazao je zapovjednik VZŽ Istarske, Dino Kozlevac.

Zračni traktori gase i na Plišivici

Dva zračna traktora upućena su na požarište Plišivica-Zelovo u Cetinskoj krajini u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje je aktivno i treći dan zaredom.

Kako doznajemo od zapovjednika operativnog centra Sinj, požar koji je izbio prije dva dana, kod mjesta Lučane, je pod kontrolom, no zbog nepristupačnog terena i velike kosine, vatrogascima i vatrogasnoj tehnici onemogućen je pristup dijelovim požarišta. Zbog toga su u akciju gašenja priskočila dva zračna traktora.

'Na terenu se trenutno nalazi 70-ak vatrogacaca, 15 vozila i dva air tractora. Za sada nema otvorenog plamena, no vatrogasci obilaze teren i gase zgarište. Ostat ćemo ovdje čitav dan zbog velike opasnosti od ponovne aktivacije požara', rekao nam je Stipe Ančić, zapovjednik operativnog centra Sinj.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, od 20. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju na 38 požara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene