Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedan 15,7 mil. eura

MUP dobio 'najmoderniji helikopter ove kategorije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkom Plesu u utorak je obavljena svečana primopredaja helikoptera AW 139 koji će biti korišten za nadzor granice Republike Hrvatske na kopnu i moru, a nabavljen je sredstvima Schengenskog instrumenta i ukupna mu je cijena 15,7 milijuna eura s PDV-om.

"Svjedoci ste, realiziramo konkretne stvari", izjavio je novinarima ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nakon što su predstavnici talijanske tvrtke Leonardo Finmeccanica (bivša AugustaWestland) predali helikopter.

Pročitajte i ovo Screenshot Užas i panika Krenuli su na luksuznu večeru, a onda se helikopter počeo vrtjeti i padati: "Umrijet ćemo ovdje!" Ilustracija bilo je i vrijeme Stiže velika pomoć HGSS-u! Hrvatska nabavlja dva najmodernija helikoptera, koristit će se za spašavanje

Republika Hrvatska sada ima dva takva helikoptera, prvi je, naime, nabavljen u siječnju. Približavamo se realizaciji svih uvjeta za pristupanje schengenskom prostoru

U ovom trenutku raspolažemo s najboljim helikopterima kad je u pitanju nadzor državne granice. Njihovom nabavom približavamo se realizaciji svih uvjeta potrebnih za pristupanje schengenskom prostoru, rekao je Orepić.

Piloti helikopera u Italiji su prošli obuku, četiri teorijska tjedna te dva tjedna na simulatoru, izvijestio je šef pilota zrakoplovne jedinice MUP-a Robert Križanić.

Naglasio je da je riječ o najmodernijem helikopteru ove kategorije.

Središnja baza helikoptera bit će u Zagrebu, domet mu je 1.250 kilometara, a može razviti maksimalnu brzinu od 310 kilometara na sat. Opremljen je dnevno/noćnom kamerom FLIR Star Safire 380 HDc, koja služi za raspoznavanje objekata, plovila, osoba i pojava na kopnenoj i morskoj površini.

Helikopter AW 139 ima i podvjesnu kuku za teret kao i vitlo za izvlačenje unesrećenih, može primiti 12 putnika i dva pilota, a pripremljen je i za let u morskim uvjetima jer ima pojačanu zaštitu od korozije.

Uz nadzor granice, omogućava i brz prijevoz interventnih policijskih ekipa do potrebne lokacije, prekrcaj policajaca na plovni objekt kada je potreba identifikacija i pregled plovila.

Cijena mu je 12.559.916 eura koji su plaćeni iz Schengenskog instrumenta, a s PDV-om košta 15.699.895 eura.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene