Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Blokada imovine državi je jamstvo da se može naplatiti, bude li sudskom presudom potvrđena pronevjera, korupcija ili protu-pravno stjecanje imovine.


Bivšem premijeru Ivi Sanaderu blokirani su računi i imovina. Čak i članovima obitelji. Damir Polančec, Josip Protega, Vladimir Zagorec, samo su neka od imena kojima blokada nije strana.

Vezani članci Tvrtke splitskog škvera u blokadi - 2 Zavjet šutnje u splitskom škveru, a problema nebrojeno: Plaća kasni, brodovi na čekanju, dio tvrtki-kćeri u blokadi... Pisanje, ilustracija Spriječite sudsku borbu svojih nasljednika: Doznajte kako napisati oporuku koju nitko neće moći poništiti

Tu su i pravne osobe. Danas HDZ, a donedavno su to bili Skladgradnja braće Žužul ili tvrtka varaždinskog poduzetnika Davora Patafte. Imovinom se sud osigurava.

'Temelj je to za kasniju odluku hoće li se ona oduzeti ili ne', rekao je Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu. Sve ovisi o tome što će se dokazati u sudskom postupku. U pitanju su milijuni i milijuni sredstava kojima država osigurava naplatu. Odvjetnici ističu da su odluke ponekad preoštre. Upravo o blokadi imovine ovisila je, primjerice, budućnost više od 500 radnika imotske Skladgradnje.

'Ako vi određena sredstva izolirate da se ne može raditi s njima, ne mogu se dizati krediti. Onda stvarno može doći do urušavanja cijele tvrtke i onda stvarno uz presumpciju nevinosti, a vrlo vjerojatno će biti oslobađajućih presuda, ispast će da je država na ovaj način onda uništila neke tvrtke', rekao je Ante Madunić, odvjetnik Slavena Žužula.

Imovinom koja je blokirana privremeno raspolaže Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom. Na vrijedne umjetnine i pokretnine posebno se pazi. Sanaderove slike su tako završile u muzeju.

'Ako se radi o nekakvim stvarima koje su kvarljive ili mogu uslijed proteka vremena na bilo koji način biti izložene propasti, mogu čak i prodati tu imovinu, a s druge strane kada se radi o nekretninama oni je mogu dati u zakup', rekao je Devčić. U slučaju odbacivanja optužbi ili oslobađajućih presuda imovina se vraća onome kome je oduzeta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju