Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je znati

Susjed drži psa u užasnim uvjetima, tuče ga i muči, ostavio je štence u šumi i ne znate što učiniti? Ovo su prvi koraci

Zlostavljanje psa, ilustracija
Zlostavljanje psa, ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Psi spašeni iz dvorišta splitskog psihijatra - 25 Psi spašeni iz dvorišta splitskog psihijatra - 25 Foto: Prijatelji životinja Štraparijada Štraparijada Foto: Prijatelji životinja Psi spašeni iz dvorišta splitskog psihijatra - 13 Psi spašeni iz dvorišta splitskog psihijatra - 13 Foto: Prijatelji životinja Štraparijada - 1 Štraparijada - 1 Foto: Dnevnik Nove TV +8 Zlostavljanje konja Galerija 1/13 >>
Policija je uvijek prvi korak ako želite prijaviti bilo koji oblik zlostavljanja. Zakon o zaštiti životinja predviđa visoke novčane pa čak i zatvorske kazne za zlostavljače, a prijavu možete podnijeti i sami putem jednostavnih obrazaca.

Nedavni splitski slučaj zlostavljanja više od 60 pasa namijenjenih za međusobne borbe ili slučaj javne manifestacije pored Velike Gorice u kojoj se konje tjera da vuku teške tupce, pokazuju kako se nažalost prečesto susrećemo sa situacijama u kojima svjedočimo nepotrebnom zlostavljanju životinja radi tuđe zabave.

Zlostavljanje psa, ilustracija Udaranje psa, ilustracija Foto: Getty Images

Vrlo često takvi mučni slučajevi izazivaju zgražanje građana, no mnogi nisu sigurni što učiniti i kome se obratiti. Važno je znati da je svako zlostavljanje životinja u Hrvatskoj zabranjeno zakonom. Primijetite li ili sumnjate da se netko prema životinji odnosi neprimjereno, nekoliko je adresa kojima se možete obratiti, a prva je uvijek policija.

Pročitajte i ovo Psi spašeni iz dvorišta splitskog psihijatra - 13 Kaznena prijava FOTO Otkriveni strašni detalji kako je psihijatar mučio pse radi borbe: "Namjerno ih je pario i trenirao nasiljem - ne laju, tihi su i puni ožiljaka"

Pročitajte i ovo Aron - 2 Oduzet vlasnici FOTO Potresna objava o zanemarenom bernardincu: "Za dlaku je izbjegao umiranje od gladi, a i zlostavljan je"

Mučenje i ubijanje životinja

U slučaju da svjedočite mučenju životinje čime se ugrožava njezino zdravlje i život, teškom fizičkom zlostavljanju ili čak ubijanju, potrebno je obavijestiti policiju koja podnosi kaznenu prijavu. Uvijek možete kaznenu prijavu podnijeti i sami, pismenim putem nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu. Uz prijavu je potrebno priložiti što više dokaza, fotografije, video snimke ili izjave svjedoka, a zlostavljač može dobiti kaznu zatvora do jedne godine.

Pročitajte i ovo Štraparijada Štraparijada Upozorili na mučne prizore zlostavljanja konja zbog ilegalne zarade: "Imaju ožiljke i rane od udaraca, prestrašeni su, posrću od napora..."

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 Važno je znati Sreli ste psa sa žutom maramom? Ovo nikako nemojte učiniti

Ugrožavanje sigurnosti građana i životinja na javnom mjestu

Držanje životinja bez nadzora na javnom mjestu također treba odmah prijaviti policiji. Česti su slučajevi u kojima se građani osjećaju nelagodno kada vide primjerice psa bez povodca. Za slučajeve kada životinje mogu povrijediti ili ugroziti građane, ali i kada se životinje javno zlostavlja i prema njima loše postupa, kazna je od 200 do 1000 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 7 Ovo morate znati Šetate psa bez povodca jer ste uvjereni da vas sluša? Donosimo pravila o kretanju pasa i popis mjesta na kojima ih zaista možete slobodno pustiti

Napuštanje i zanemarivanje

Kada sumnjate da netko životinju drži u neprimjerenim uvjetima, na lošem smještaju, bez hrane, ozlijeđenu i bolesnu, potrebno je praviti komunalnom redarstvu i veterinarskoj inspekciji putem ovog obrasca. Dobro je priložiti što više detalja, fotografija, videa, izjava svjedoka te biti ustrajan ako smatrate da niste dobili adekvatan odgovor.

Zlostavljanje psa, ilustracija Pas na lancu, Ilustracija Foto: Getty Images

Naiđete li na napuštenu životinju, važno je znati da kazna za napuštanje životinje do jedne godine zatvora te je pronalazak potrebno prijaviti veterinarskoj inspekciji. Svi kontakti veterinarske inspekcije nalaze se na stranicama Državnog inspektorata, a prijave se podnose putem ovog obrasca

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene