Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šokačko sijelo

Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života"

Aktualno Galerija Pokladno jahanje - 1 Pokladno jahanje - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Pokladno jahanje - 2 Pokladno jahanje - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Pokladno jahanje - 3 Pokladno jahanje - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Pokladno jahanje - 4 Galerija 1/4 >>
Topot prekrasnih, plemenitih konja i pjesma jahačica i jahača odzvanjaju Županjom. Ponosna povorka jasno je dala do znanja da tradicija neće izumrijeti. Pokladno jahanje, graničarska tradicija uzgoja konja središnji je dio 57. Šokačkog sijela.

Šokačka pjesma, narodne nošnje koje se s ponosom nose i široka slavonska duša u kojoj se čuva posebno mjesto za prekrasnu životinju koja je Slavonce stotinama godina, vjerno, pratila u stopu.

"Konj je nezamjenjiva životinja. U njegovim očima vidite svu tu ljepotu i njegovu dobrotu. Šokci su se s konjima rađali, radili, privređivali, išli u ratove, a na kraju i u moje vrijeme, kolike smo s konjima i sahranili", ispričao je Marko Maroševac iz Konjogojske udruge Stari graničari.

Pokladno jahanje na Šokačkom sijelu stoljetna je tradicija, koju nisu uspjela spriječiti ni korona ni afrička svinjska kuga. Uzgoj konja ponos je Slavonije.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Ekskluzivno Ivan Turudić za Dnevnik Nove TV: "Nisam lagao, postali smo dobri poznanici i znali smo se dopisivati"

"Konji se moraju potkovati da bi kopito imalo zaštitu od trošenja. Ako je konj bos, potrošio bi brzo kopito i to bi ga boljelo - potkova je zaštita, kao cipela", objasnio je Adam Svirčević iz Županje.

Konj je i statusni simbol. Jahali su ga carevi, plemići, veliki vojskovođe, ali konj je bio i radna snaga, vukao plug, osiguravao hranu na stolu. Njemu u čast pjeva se pjesma u koju se uključilo i staro i mlado.

"Pazi se tako što ga hranim i potkivamo ga i londžiramo i vježbamo na njemu. Brinem o njemu. To su naši konji i zbog tog ih volimo", dodao je Marko Svirčević.

I pjesma kaže da su na njima županjski graničari čuvali granicu od Turaka, pa gdje god pokladni jahači dojašu, domaćinu je čast dočekati i ugostiti jahače.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me"

"Posebna je veza između čovjeka i konja. Iako ova prekrasna životinja ima najveće oči od svih kopnenih sisavaca, ona vas itekako sluša jer može prepoznati ljudske emocije u glasu", istaknuo je reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

"Kad kažu doslovno da su dva tijela - jedna duša, to je tako. Prije se to reklo - onaj tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života, to je stvarno ljubav neraskidiva", istaknula je Lara Deža.

Jahači će domaćinu uzvratiti pjesmom i obećati da će čuvati i njegovati tradiciju svojih predaka.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene