Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Tihi ubojica: Kako prepoznati curi li vam plin u kućanstvu i koji su simptomi trovanja?

Ilustracija - 2
Ilustracija - 2 Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Getty Images Ilustracija - 2 Ilustracija - 2 Foto: Getty Images Ilustracija - 4 Ilustracija - 4 Foto: Getty Images Ilustracija - 5 Ilustracija - 5 Foto: Getty Images +1 Ilustracija Galerija 1/6 >>
Kako prepznati curi li vam plin? Plin za kućanstvo, čije istjecanje zbog neispravnih instalacija ponekad zna proći neprimijećeno, ima neugodni nadimak tihi ubojica.

Prirodni plin koji se često u kućanstvu koristi za grijanje prostorija ili vode nema miris, a njegovo udisanje u velikoj količini izuzetno je otrovno, stoga ga često nazivaju i tihim ubojicom.

Miris plina

Plin u zraku nije moguće prepoznati jer nema mirisa, stoga proizvođači dodaju umjetni miris koji je vrlo karakterističan i neugodan. To nam omogućuje da na vrijeme prepoznamo curenje plina i reagiramo prije no što koncentracija u zraku postane opasna. Taj miris može se osjetiti najčešće kod plinskog štednjaka, grijalica ili drugih uređaja koje koriste plin te na spojevima cijevi ili kod plinomjera.

Ilustracija - 2 Ilustracija (Foto: Getty Images)

U tom trenutku potrebno je hitno ugasiti svu otvorenu vatru i plamen te otvoriti prozore i vrata. Ako ste u mogućnosti, potrebno je vratiti se u prostoriju i pokušati zatvoriti otjecanje plina – zatvoriti ventile na štednjaku i cjevima, ugasiti grijalicu, bojler... zatvoriti sve ventile te glavni plinski ventil.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasna zarazna bolest Sve što morate znati o hripavcu: Kad treba u izolaciju i koliko ona traje, jedna stvar je radikalno skraćuje

Simptomi trovanja

Vrtoglavica i mučnina prvi su simptomi trovanja plinom, odnosno ugljikovim monoksidom. Simptomi se znatno smanjuju izlaskom van na zrak, što je jasni pokazatelj da je u zraku prostorije otrovni plin.

Uz vrtoglavicu i mučninu, mogući su i šum u ušima, povraćanje, malaksalost i ubrzani rad srca. U slučaju težeg trovanja, kada je koncentracija plina visoka, a osoba ne uspijeva napustiti prostoriju ili otvoriti prozor, dolazi do opće malaksalosti cijelog tijela, umora, težine u glavi i nogama, poteškoća u govoru te gubitka svijesti i prestanka disanja.

Ilustracija - 2 Ilustracija - 5 (Foto: Getty Images)

Što učiniti?

Prema Tehničkom propisu HSUP – P 600, ako osjetite miris plina u zatvorenom prostoru, potrebno je poduzeti ove korake:

  • odmah ugasiti sve plamenove
  • odmah otvoriti sve prozore i vrata
  • odmah zatvoriti ventil plinomjera ili glavni ventil u ormariću ili podrumu.

Prilikom ulaska u prostorije u kojima se osjeća miris plina:

  • ne paliti šibicu ili upaljač ili ulaziti s cigaretom
  • ne paliti svjetlo, ne uključivati električnu sklopku
  • ne izvlačiti električne kabele iz utičnice
  • ne zvoniti niti pozivati liftove.

Koga obavijestiti?

Ako nije moguće ući u prostoriju u kojoj curi plin (zaključani stan, kupaonica, podrum...), treba odmah obavijestiti policiju i vatrogasce. Ovlaštenom distributeru plina uvijek treba prijaviti svaku pojavu slabijeg mirisa plina za koju se ne može pronaći uzrok.

Ilustracija - 2 Ilustracija (Foto: Getty Images)

Kako spriječiti istjecanje plina?

Sve plinske uređaje potrebno je redovito servisirati, a servis smiju napraviti samo ovlašteni serviseri, koji će na uređaju označiti datum i vrstu servisiranja. Bojler, peć, štednjak, uređaje za grijanje prostora i vode preporučuje se servisirati najmanje jednom godišnje. Također, najmanje jednom godišnje dimnjačar treba napraviti kontrolu dimnjaka.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Ovo morate znati Kako pobjeći iz automobila koji tone: Važni koraci koji će vam spasiti život

Za sve radove na plinskoj instalaciji, bojleru, štednjaku ili napi i dimnjaku treba angažirati ovlaštene osobe, a radove treba prijaviti mjesnom distributeru plina ili u Zagrebu Gradskoj plinari Zagreb, koja će obaviti kontrolu i ispitivanje plinske instalacije.

U zatvorenim prostorijama kao što su kupaonice potrebno je imati ventilacijski otvor na vratima. Sva vrata u stanu moraju biti podrezana u donjem dijelu 2 cm.

Ventilator u kupaonici ne smije raditi u isto vrijeme kada radi bojler, kao ni kuhinjska napa, jer mogu utjecati na stvaranje podtlaka u stanu, odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka.

U slučaju bilo kakve sumnje na trovanje ili istjecanje plina potrebno je odmah obavijestiti sve hitne službe i napustiti prostoriju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene