Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lavinu političkih reakcija izazvala je priča iz Dnevnika Nove TV, objavljena u utorak, o kadrovskoj aferi u HŽ-u. Dok ministar državne imovine Goran Marić, kojeg se proziva da je imao svoje prste u zapošljavanju brata šuti, progovaraju na drugoj strani Markova trga. Pa i Most, u kojem su i sami kadrovirali. No, nisu braća Marić jedini koji šute. Premijer Andrej Plenković o svemu se nije očitovao.


Premijer Andrej Plenković pobjegao je u srijedu od pitanja. Pred kamere ne žele ni braća. Ministar Goran Marić prozvan je da je zaposlio brata Svetimira u Upravi jedne od tvrtki HŽ-ova putničkog prijevoza.

Vezani članci Goran Marić O zdravstvenom stanju Gorana Marića oglasio se i HDZ, u bolnici ga posjetio ministar Vili Beroš Milan Bandić i ministar Goran Marić na sastanku o Imunološkom zavodu održanom u lipnju (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Bandić mu javno ponudio posao: Javila se na natječaj ZET-a, ali nije znala da joj je protukandidat ministrov brat

"A čujte... Brat... Uvijek je netko nekome brat...", kazao je ministar prometa Oleg Butković u čijem je resoru HŽ. Kaže kako nije imao veze s imenovanjem.

"Ja nisam. A i Marić je dao izjavu, Goran, da nema nikakvog pojma. Ja mu vjerujem. Ako nitko nije utjecao, ako je to zaista odluka Uprave HŽ putničkog prijevoza, da je čovjek stručan i kvalificiran, onda tu po meni, ne bi trebalo biti problema", kaže Butković.

Probleme ne vidi ni direktor HŽPP-a Robert Frdelja. Ali ne objašnjava razloge zbog kojih je smijenio jednog od članova Uprave, kako bi na to mjesto postavio ministrova brata - Svetimira.

U priopćenju koje je poslao Frdelja kaže kako je "gospodin Marić kvalificiran za člana Uprave Tehničkih servisa željezničkih vozila i za obavljanje te funkcije".

"Ima moje povjerenje s obzirom na 35-ogodišnje radno iskustvo. Imenovao sam ga isključivo iz profesionalnih razloga", ističe Frdelja.

Na novu funkciju Svetimir Marić je stigao s burze - potvrđuju u priopćenju. Iz HŽ-ove tvrtke, koju je prije toga vodio povukao se s problemima. Kažu - s ostalim je radnicima proglašen viškom. Uzeo je 35.000 kuna otpremnine.

Rodbinske veze zasmetale su saborskoj oporbi.

"Ja imam dvije sestre", kaže predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Gorana Marića otvoreno prozivaju za kadroviranje. Tvrde - dobio je prevelike ovlasti.

"Državna imovina je nesigurna u Marićevim rukama. Pravo je pitanje tko je premijer u državi - Goran Marić ili Andrej Plenković", pitao se predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Teško im je povjerovati u dosadašnji Marićev izgovor.

"Svatko se u korizmi nečeg odrekao, pa i gospodin Marić brata. Rekao je da nema ništa s time, da ga nije čuo tri mjeseca", kazao je SDP-ov zastupnik Arsen Bauk.

"Ako Božo Petrov može kuma, valjda i Goran Marić misli, mogu i ja brata. Samo reforme", dodao je Vrdoljak.

MOST se 'opekao' u priči sa šogorom i kumom, pa izvačio kad se sve otkrilo. Sada brane HDZ-ovog ministra.

"Kažem da je to loša poruka i da je trebalo paziti. Ne treba snositi odgovornost ako nije s tim povezan. Onaj tko je o tome odlučivao, trebao je paziti na poruku koju šalje", kazao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Iako su, kažu, na Marićevoj strani - kolege s obje strane Markova trga - ipak bi sve provjerile.

"Treba pogledati cijeli slučaj i vidjeti o čemu se radi", kazao je ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

"Razmišljam moraju li naši članovi obitelji biti kažnjeni zbog toga što je brat ili uži član rodbine u tome trenutku - državni dužnosnik", postavio je pitanje saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić.

Premijerova reakcija je izostala. Pa će Marić, koji je megaministarstvo dobio preko noći, čini se, pred Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Dobiju li prijavu, najavljuju iz Povjerenstva, sve će ispitati. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr