Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera brat

Svetimir Marić na novo radno mjesto došao s burze, na prethodnom dobio otpremninu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lavinu političkih reakcija izazvala je priča iz Dnevnika Nove TV, objavljena u utorak, o kadrovskoj aferi u HŽ-u. Dok ministar državne imovine Goran Marić, kojeg se proziva da je imao svoje prste u zapošljavanju brata šuti, progovaraju na drugoj strani Markova trga. Pa i Most, u kojem su i sami kadrovirali. No, nisu braća Marić jedini koji šute. Premijer Andrej Plenković o svemu se nije očitovao.

Premijer Andrej Plenković pobjegao je u srijedu od pitanja. Pred kamere ne žele ni braća. Ministar Goran Marić prozvan je da je zaposlio brata Svetimira u Upravi jedne od tvrtki HŽ-ova putničkog prijevoza.

Pročitajte i ovo HDZ-ovi ministri na terenu - 1 Priprema za izbore HDZ-ovci u punoj mobilizaciji prije izbora: Sedmorica su svoj dan proveli na terenu Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku

"A čujte... Brat... Uvijek je netko nekome brat...", kazao je ministar prometa Oleg Butković u čijem je resoru HŽ. Kaže kako nije imao veze s imenovanjem.

"Ja nisam. A i Marić je dao izjavu, Goran, da nema nikakvog pojma. Ja mu vjerujem. Ako nitko nije utjecao, ako je to zaista odluka Uprave HŽ putničkog prijevoza, da je čovjek stručan i kvalificiran, onda tu po meni, ne bi trebalo biti problema", kaže Butković.

Probleme ne vidi ni direktor HŽPP-a Robert Frdelja. Ali ne objašnjava razloge zbog kojih je smijenio jednog od članova Uprave, kako bi na to mjesto postavio ministrova brata - Svetimira.

U priopćenju koje je poslao Frdelja kaže kako je "gospodin Marić kvalificiran za člana Uprave Tehničkih servisa željezničkih vozila i za obavljanje te funkcije".

"Ima moje povjerenje s obzirom na 35-ogodišnje radno iskustvo. Imenovao sam ga isključivo iz profesionalnih razloga", ističe Frdelja.

Na novu funkciju Svetimir Marić je stigao s burze - potvrđuju u priopćenju. Iz HŽ-ove tvrtke, koju je prije toga vodio povukao se s problemima. Kažu - s ostalim je radnicima proglašen viškom. Uzeo je 35.000 kuna otpremnine.

Rodbinske veze zasmetale su saborskoj oporbi.

"Ja imam dvije sestre", kaže predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Gorana Marića otvoreno prozivaju za kadroviranje. Tvrde - dobio je prevelike ovlasti.

"Državna imovina je nesigurna u Marićevim rukama. Pravo je pitanje tko je premijer u državi - Goran Marić ili Andrej Plenković", pitao se predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Teško im je povjerovati u dosadašnji Marićev izgovor.

"Svatko se u korizmi nečeg odrekao, pa i gospodin Marić brata. Rekao je da nema ništa s time, da ga nije čuo tri mjeseca", kazao je SDP-ov zastupnik Arsen Bauk.

"Ako Božo Petrov može kuma, valjda i Goran Marić misli, mogu i ja brata. Samo reforme", dodao je Vrdoljak.

MOST se 'opekao' u priči sa šogorom i kumom, pa izvačio kad se sve otkrilo. Sada brane HDZ-ovog ministra.

"Kažem da je to loša poruka i da je trebalo paziti. Ne treba snositi odgovornost ako nije s tim povezan. Onaj tko je o tome odlučivao, trebao je paziti na poruku koju šalje", kazao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Iako su, kažu, na Marićevoj strani - kolege s obje strane Markova trga - ipak bi sve provjerile.

"Treba pogledati cijeli slučaj i vidjeti o čemu se radi", kazao je ministar graditeljstva Lovro Kuščević.

"Razmišljam moraju li naši članovi obitelji biti kažnjeni zbog toga što je brat ili uži član rodbine u tome trenutku - državni dužnosnik", postavio je pitanje saborski zastupnik HDZ-a Branko Bačić.

Premijerova reakcija je izostala. Pa će Marić, koji je megaministarstvo dobio preko noći, čini se, pred Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Dobiju li prijavu, najavljuju iz Povjerenstva, sve će ispitati. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene