Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dozvoljeno ili ne?

Jugoslavenska zastava zavijorila se na Povorci ponosa: "Poanta je u zločinačkim sustavima"

Aktualno Galerija Adam Adam Foto: DNEVNIK.hr Stipo Mlinarić Ćipe, saborski zastupnik (DP) Stipo Mlinarić Ćipe, saborski zastupnik (DP) Foto: DNEVNIK.hr Kažnjavanje neprimjerenih simbola - 1 Kažnjavanje neprimjerenih simbola - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kažnjavanje neprimjerenih simbola - 2 Kažnjavanje neprimjerenih simbola - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Kažnjavanje neprimjerenih simbola - 3 Galerija 1/7 >>
Na prvoj Paradi ponosa u Puli istaknuta je jugoslavenska zastava, kao št je bila i u Zagrebu. Dnevnik Nove TV doznaje da policija sve istražuje, a priču donosi reporterka Josipa Krajinović.

Za jugoslavensku zastavu našlo se mjesta i u pulskoj povorci ponosa u subotu.

"Mislim to je bila jedna od prvih država koje su u Europi dekriminalizirale muške homoseksualne odnose", smatra Adam i dodaje da ne postoji zakon protiv toga da se ta zastava nosti.

Pročitajte i ovo Povorka ponosa u Puli - 1 Traže ravnopravnost Prva Povorka ponosa u Puli: "U Hrvatskoj LGBTQ+ osobe nemaju jednaka prava kao cisrodne i heteroseksualne osobe"

No, postoji zakon i kazna do 4 tisuće eura za neprimjerene simbole. Iz policije kažu da istražuju i ovo nošenje zastave.

"Vidjet ćemo, ako nas kazne to će znati cijela Internacionala", kaže Adam.

Sporna zastava i u Zagrebu

Andrea je mahala zastavom na zagrebačkoj Povorci ponosa. I taj slučaj istražuje policija.

"Zastavu sam imala zato što smo mi komunisti s obzirom na to da smo jugoslavenski nastrojeni. Zato smo donijeli zastavu, zašto bi to imalo nekakve probleme?", pita Andrea.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica - 2 Stigli Tomašević, Klisović... VIDEO 23. Povorka ponosa u Zagrebu: "Sudionici su samim svojim dolaskom poslali poruku da je važna tolerancija i jednakost"

Za zabranu jugoslavenske zastave s petokrakom zalaže se Domovinski pokret.

"Ako je zvijezda petokraka ispalila s migom 2. 1. '91 godine u rano ljeto na Banske dvore dvije rakete i htjela ubiti izabranu vlast RH, taj avion je na sebi imao takvu zastavu", podjeća Stipo Mlinarić Ćipo.

Prozivaju zbog dvostrukih kriterija. Članu njihove stranke prijeti 700 eura kazne zbog isticanja na kući zastave HOS-a.

"Ako u zakonu to stoji, a znam da ne stoji, pročitao sam zakon, onda zašto nisu kažnjavali u Vukovaru kad je bila kolona sjećanja i 100 HOS-ovih zastava", dodaje Mlinarić Ćipo.

Na komemoracijama je dopušteno, objašnjavaju u policiji. Problem nisu imali ni u Brezovici.

"Zašto ne bi bilo dozvoljeno majicu ovako nositi? Ne znam da li je zabranjeno, jelte… A treba to opet utvrditi što je zabranjeno, a što nije zabranjeno", smatra Jugoslav Repeša iz Rijeke.

Nije poanta u totalitarnim sustavima

Nacistički i fašistički simboli ne mogu se izjednačiti s partizanskim i jugoslavenskim objašnjava odvjetnik Nobilo.

"Nije poanta u totalitarnim sustavima poanta je u zločinačkim sustavima", objašnjava Anto Nobilo.

Problem je što je zakon neprecizan.

"Zakon je najvjerojatnije namjerno iz političkih razloga neodređen, dakle tu nije napisano točno što je zabranjeno čak ni taksativno navedeno kao što je u Austriji ili Njemačkoj tako da se može tumačiti na ovaj ili onaj način.

Izmjene zakona su u tijeku. Slično kao i lani, policija je zbog isticanja simbola evidentirala 21 slučaj, a uz to su podnijeli 9 kaznenih prijava.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene