Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska u Albaniji uživa poštovanje zbog onoga što je napravila na svom putu prema Europskoj uniji, kazao je u utorak na kraju svog dvodnevnog službenog posjeta Tirani hrvatski predsjednik Ivo Josipović, izrazivši zadovoljstvo razgovorima s najvišim albanskim dužnosnicima.


'Susreti s najvišim dužnosnicima u Albaniji, kao i s gradonačelnikom Tirane, bili su iznimno plodni. Riječ je o kontaktima koji su vrijedni za razmjenu iskustava. Vidim da ovdje Hrvatska uživa poštovanje zbog onog što je napravila na svom putu u EU', kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik ocijenio je kako Albaniju čeka sličan put prema EU-u kakav je prošla Hrvatska, izrazivši nadu da će Albanija u godini svoje stote obljetnice moderne državnosti dobiti i kandidaturu za EU.

Unatoč tome što Albanija, kao zemlja koja je iza Hrvatske na svom europskom putu, gleda na hrvatska iskustva pridruživanja očekujući i određenu političku i tehničku pomoć, i Hrvatska ima što naučiti od svojih albanskih prijatelja, rekao je Josipović.

Vezani članci Potres, ilustracija Što se to događa? Albaniju pogodila serija potresa, rano jutros treslo se i u Grčkoj: "Bilo je prilično zastrašujuće" Slika nije dostupna Nakon 24 godine otvorena su vrata najveće tajne ove zemlje!

Posebice je istaknuo iskustva poticanja poduzetništva u kojima je ukinuto 60-tak pristojbi i taksi, pojednostavljena procedura i uvedeno transparentno poslovanje putem interneta.

Hrvatski predsjednik održao je drugog dana svog posjeta Albaniji predavanje na Sveučilištu u Tirani pod nazivom 'Hrvatski put u EU: iskustva i izazovi' u kojemu se osvrnuo na najznačajnije etape, probleme i zadaće s kojima se Hrvatska susretala od formalnog početka pregovora 2005. godine.

Posebice je ukazao na procese tranzicije kroz koje je zemlja morala proći mijenjajući svoj pravni sustav, gradeći neovisno sudstvo sposobno nositi se s problemom korupcije te razvijajući demokratski sustav vladavine i zaštite prava.

Govorio je i o hrvatskoj politici poticanja i razvoja regionalne suradnje u području jugoistočne Europe, važnosti dobrosusjedskih odnosa i poticanja dijaloga te je posebno istaknuo potporu koju će kao nova članica EU-a Hrvatska davati svim zemljama regije.

Po završetku predavanja, Josipović je donirao knjige o hrvatskoj povijesti, kulturi i jeziku tiranskom sveučilištu.

Hrvatski predsjednik susreo se u Tirani i s gradonačelnikom glavnoga grada Lulzimom Bashom i položio vijenac na spomenik 'Majka Albanija', a posjet Albaniji završava poslijepodne obilaskom albanske luke Drač i povijesnoga grada Kruje. (Hina)