Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razgovor nužan

Josipović: Treba smiriti situaciju u Vukovaru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović rekao je kako događaji u Vukovaru, potvrđuju njegovu ocjenu da bi moglo doći do pogoršanja međunacionalnih odnosa.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas kako događaji u Vukovaru, nažalost, potvrđuju njegovu ocjenu da bi moglo doći do pogoršanja međunacionalnih odnosa, te ponovno poručio da je vrijeme za razgovor svih relevantnih osoba i organizacija kako bi se smirila situacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Ni referendum ni pitanje' VIDEO Ivo Josipović: Po mom sudu referendum o ćirilici nije po Ustavu Slika nije dostupna Uputio poruku HNS-u I Josipović komentirao Šimunićevo skandiranje

Komentirajući posljednje događaje u Vukovaru, odnosno skidanje ploča s latiničnim i ćiriličnim natpisima u Vukovaru, Josipović je novinarima u svome Uredu rekao kako je 'problem puno širi od samih ćiriličnih ploča' te podsjetio da je i ranije upozoravao na potrebu otvaranja dijaloga o odnosima većine i manjine.

>> 'Možda je ovo netko napravio namjerno, a nama je dosta'

'Mislim da je riječ o vrlo aktualnoj temi i ja sam, nažalost, bio u pravu kad sam rekao da naslućujem pogrošanje međunacionalnih odnosa', rekao je Predsjednik novinarima nakon što je dodijelio odlikovanja u prigodi Dana neovisnosti.

Braniteljske udruge ovih su dana podržale njegovu inicijativu, a Josipović je kazao kako je zaista vrijeme za razgovor o toj temi, ne samo s braniteljima. 'Volio bih da se cijeli spektar politički i društveno relevantnih osoba, organizacija i političara uključi u raspravu koja bi trebala smiriti ovo stanje. Vidim da se svako malo nešto sruši i napravi nešto što nije u duhu dobrih međunacionalnih odnosa', poručio je.

Na pitanje kada bi se taj razgovor trebao održati, Josipović je odgovorio kako je to stvar dogovora te ne ovisi o samo o njemu 'nego i o spremnosti drugih na razgovor'. Nije htio komentirati primjedbu novinara da je upravo premijer Zoran Milanović ranije otklonio potrebu za održavanjem takvog razgovora.

Josipović sutra odlazi u službeni posjet Svetoj Stolici te je, upitan o temama, kazao da će s papom Franjom razgovarati o odnosima Vatikana i Hrvatske, kao i općenito o situaciji u Hrvatskoj i regiji. Josipović je podsjetio da je Vatikan uvijek pomagao Hrvatsku 'kako u vrijeme oslobađanja, tako i kasnije kad smo ulazili u Europsku uniju' te napomenuo da je zbog iznimnog utjecaja Vatikana na međunarodnu politiku vrlo važno da imamo dobre i redovite kontakte.

'Osim toga, papa Franjo unio je novu atmosferu ne samo unutar redova Crkve, nego i općenito. I mislim da je vrijedno da razgovaramo o situaciji općenito, a posebice u Hrvatskoj i regiji', istaknuo je Josipović. Upitan hoće li papu Franju pozvati u Hrvatsku, Josipović je odgovorio kako je to pitanje koje treba 'koordinirati sa svim čimbenicima'. 'Sigurno bi mnogima bilo drago da ga vide ovdje. Vidjet ćemo', rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene