Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka će pomoći

Josipović: Teška iskustva s poplavama koristit će nam u budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao je Operativno komunikacijski centar (OKC) Državne uprave za zaštitu i spašavanje koji je djeluje na prostoru županjske Sladorane, gdje je poručio kako će Hrvatskoj i njezinim službama ova teška iskustva s poplavama sigurno koristiti u budućnosti.

'Po prvi put je katastrofa ovakvih razmjera pogodila Hrvatsku. Imamo i neka nova, teška iskustva, ali iskustva koja će nam sigurno koristiti u budućnosti', izjavio je Ivo Josipović novinarima nakon obilaska OKC-a. Tamo su ga potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te načelnik Glavnog stožera OSRH general Drago Lovrić upoznali sa stanjem na poplavljenim područjima županjske Posavine te ustrojom OKC-a.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Objava na Facebooku Oglasio se Milanović! "Mandat može dobiti..." Zoran Milanović komentar Lane Ružičić Zoran Milanović tipka...

Predsjednik je istaknuo kako se uvjerio da je u OKC-u postignuta vrhunska funkcionalnost, a otklonjene početne slabosti do kojih je, kako je kazao, došlo u prvim danima obrane od poplave.

Pokazuje se, dodao je, kako su profesionalne službe poput vojske, policije i službe spašavanja odlično primljene i dobro rade svoj posao. 'Informiran sam da su i volonteri smješteni i prihvaćeni na organiziran način i da su time njihova volja i snage iskorišteni na najbolji mogući način', rekao je. Dobrim je ocijenio i to što se dopremljena humanitarna pomoć sortira i prati te transparentno raspoređuje.

Upitan je li upoznat da je policija iz Hrvatskih voda izuzela dokumentaciju vezanu uz nasip koji se urušio kod Rajevog Sela, Josipović je odgovorio kako ne raspolaže takvim saznanjima. 'Premijer je to najavio, policija radi, ali zaista ne znam detalje', poručio je.

Njemačka će pomoći Hrvatskoj

Novinare je zanimalo je li pomoć najavila i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja na njegov poziv uskoro dolazi u Hrvatsku, na što je odgovorio kako je njemačka kancelarka u kontaktu i dogovorima s premijerom Milanovićem i hrvatskom Vladom, 'i tu je pao dogovor o pomoći'.

Ministar Ranko Ostojić zahvalio je svima koji su sudjelovali u obrani od izlijevanja rijeke Save na cijelom području Posavine, rekavši kako se situacija na terenu popravlja. 'Uvjeren sam da će se i prije izaći iz problema nego što smo možda bili optimistični', kazao je.

Kada govori s takvim optimizmom, pojasnio je, misli na povlačenje vode s poplavljenih područja, nakon čega će uslijediti dugotrajni posao obnove stradalog područja i uklanjanja posljedica poplava.

Josipović: Trebat će jako puno truda, sredstava i pomoći za povratak u normalan život

Ravnatelje Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić rekao je kako na poplavljenim područjima završava posao izvlačenja žive i uginule stoke, osigurava se hrana za životinje koje su zbrinute u sabirne centre, a svoj posao na prehrani stanovništva odrađuje i Crveni križ.

'Po izvješćima koje imamo dovljno je suhe i kuhane hrane, čak i vode za koju se piše da je nema', naveo je Perinić i pozvao sve one koji rade na zaštiti i spašavanju da se pridržavaju mjera i naputaka Ministarstva zdravlja.

Predsjednik Josipović će tijekom popodneva i večeri boraviti u Starim Mikanovcima na vinkovačkom području, gdje će se susresti s čelnicima te općine te roditeljima djece s posebnim potrebama, a bit će nazočan i otvorenju memorijalnog šahovskog turnira 'Marko Jarić-Zujo'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene