Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Brzo sam se dogovorio s Karamarkom'

'Rješenje za BiH moraju dogovoriti sva tri naroda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je večeras da je borba protiv korupcije važan test za Hrvatsku, te najavio da će kao predsjednik od svih institucija tražiti maksimalan angažman u njenom suzbijanju, odnosno stvaranju antikoruptivne klime u zemlji.

Na prvom sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor kao predsjednik dogovorit ću konkretne mjere za stvaranje antikoruptivne klime, tražit će i punu aktivnost državnog odvjetništva i MUP-a, a od sigurnosnih službi tražit ću da do kraja 'stisnu gas' u borbi protiv korupcije, rekao je Josipović u razgovoru za radijsku mrežu Media servis. 'To je važan test za Hrvatsku. Ako ne uspijemo u opasnosti smo da zauvijek upadnemo u ralje korupcije', upozorio je Josipović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraživanje za ožujak Milanović i Mesić najpopularniji Slika nije dostupna Privilegije narodnih zastupnika Bebić bi smanjio plaće zastupnicima i ministrima, ali Vlada ne da

>> Josipovića će do inauguracije štitii Mesićevo osiguranje

Ponovio je da, iako je bio predsjednički kandidat SDP-a, neće biti predsjednik koji servisira stranačke interese, a o mogućoj koaliciji SDP-a i HDZ-a kazao kako je to stvar političkog trenutka, te da odluku donose stranke. 'Kao predsjednik neću ni gurati, niti biti protiv takve koalicije', rekao je.

Od najavljenog susreta premijerke Jadranke Kosor i čelnika SDP-a Zorana Milanovića, s obzirom na ozbiljnu gospodarsku situaciju u kojoj se zemlja nalazi, najmanje što očekuje je da naprave 'određeni konsenzus oko strateških poteza vezanih uz gospodarstvo'. Bilo bi jako dobro da se dogovore oko rješevanja pitanja ekonomskih problema, kazao je.

Josipović tvrdi da je brzo sve dogovorio s Karamarkom

Josipović je potvrdio kako je u razgovoru s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom vrlo brzo dogovorio sve pojedinosti vezane uz njegovo osiguranje i osobe koje će to obavljati. 'Dogovorili smo modalitet koji udovoljava zahtjeve stručnosti i mom zahtjevu da znam tko me štiti', rekao je.

Potvrdio je da je jučer održao neformalni razgovor s predsjednikom Stjepanom Mesićem, da formalni sastanak tek slijedi, te izrazio zadovoljstvo pripremama za primopredaju predsjedničke dužnosti. Kazao je da će biti dosta gostiju na inauguraciji, ali iz sigurnosnih razloga nije govorio o imenima.

Najavio je da će djelatnici koji rade u Uredu predsjednika nastaviti raditi taj posao, ali i da će biti nekih manjih promjena. Najavio je tako jačanje 'informatičke komponente' Ureda jer želi biti 'predsjednik za 21. stoljeće', te potvrdio da će imati savjetnika za branitelje. 'Sastav ljudi pokazat će da to nije stranačka ekipa', naglasio je.

Nastavit će druženje na Facebooku

Potvrdio je također da će se nastaviti tradicionalno druženje s građanima, kako uz 'Facebook' gdje 11 tisuća osoba 'čeka da mu postanu 'prijatelji' na toj društvenoj mreži, tako i kroz kavu s predsjednikom ili odlazak na koncert.

Naglasio je važnost dobrih odnosa sa susjednim državama i rekao da sva otvorena pitanja treba što prije riješiti, a ne ih ostavljati generacijama koje dolaze. U BiH, ustvrdio je, nije održivo bilo koje rješenje koje će se nametati izvana, već samo ono koje dogovore konstitutivni narodi. 'Temeljno rješenje moraju dogovoriti sva tri naroda u BiH', kazao je i naglasio da je 'nužna pretpostavka da se rješenjem jamči jednakopravnost hrvatskog naroda'. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene