Više od dva tjedna nakon potresa u Zagrebu se još popisuje šteta od podrhtavanja. Politika i dalje pegla novi Zakon za financiranje obnove, a operativci već padaju s nogu.

Galerija


Iako su od potresa prošla više od dva tjedna, Trg bana Josipa Jelačića i dalje izgleda kao scena iz filma apokalipse. Vreće sa šutom i dizalice nalaze se sa svih strana, Ilica je postala šetnica, a središnji trg preplavljen je statičarima i majstorima. Pred njima je, ističu, golem pritisak.

Vezani članci Novi potres u Zagrebu Novi potres uznemirio Zagreb: ''Čula se tutnjava, pa je zatreslo'' Potres, ilustracija Novo podrhtavanje tla u središnjoj Hrvatskoj: ''Jak udar kao da je plinska boca grunula''

"Svi sve žele odmah i svi bi htjeli čim prije, tako da nije lako", rekao je Admir Suljić, vlasnik tvrtke za hitne intervencije.

Prave posljedice potresa, kažu radnici i statičari, vidljive su tek kada se popnete na visinu iznad 50 metara. Mi smo s kamerom otišli na kran iznad Trga Josipa bana Jelačića i odande se može vidjeti da gotovo svaka zgrada ima neko oštećenje na krovu.

Dok su operativci već više od dva tjedna na terenu, političari rade na novom zakonu koji bi trebao omogućiti veće odštete stradalima. U utorak je održan drugi sastanak radne skupine. Ministar graditeljstva Predrag Štromar ističe da je zakon tek u fazi nacrta, a gradonačelnik Milan Bandić ponavljao je svoje zahtjeve.

"Pet stvari očekujemo: da zakonski okvir urede tako da on bude životan, provediv, pravedan, transparentan i stručno utemeljen", rekao je Bandić.

Struku koja sudjeluje u kreiranju zakona najviše brinu stare stambene zgrade i institucije u centru grada.

"Nije to samo da se pukotine djelomično saniraju i onda smo riješili problem. Mi moramo riješiti problem stabilnosti građevine da su oni koji borave unutra zaštićeni i sigurni ako se eventualno dogodi i neki sličan ili jači potres", rekao je Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta.

Donacije stižu i u novcu i u hrani

Čekajući politiku, Zagrepčanima na utjehu mogu biti iznosi prikupljeni na humantiranim računima. Vlada je do sada prikupila 7,3 milijuna, oko 22.000 eura i 3000 švicarskih franaka. Grad Zagreb prikupio je više od 4,5 milijuna kuna, gotovo 119 tisuća eura i 5000 čeških kruna.

Uz zagrebačke gradske tvrtke uplaćuju i privatne tvrtke diljem zemlje, gradovi prijatelji iz Hrvatske i inozemstva te fizičke osobe. Pomoć najugroženijima iz Slavonije stiže i u obliku hrane. Naime, u Zagreb je stigao kamion pun šunki, jaja, salate, luka i kolača.

"To je donacija Vukovarsko-srijemske županije i OPG-ova s tog područja koji su uzvratili dobročinstvo koje je Zagreb pokazao prema Slavoniji kad se borila s poplavama", rekla je Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa.

Donacija je prvenstveno namijenjena onima koji su morali napustiti svoje domove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr