Milan Bandić
Milan Bandić Foto: Josip Regović/Pixsell

Zbog koronavirusa, potresa i smanjene gospodarske aktivnosti Milan Bandić naredio je štednju na svim razinama i dozvolio samo neophodne troškove. Suspendirane su javne nabave, nema zapošljavanja, a najavljeni su i pregovori sa socijalnim partnerima.


"Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić donio je, 7. travnja, Mjere privremene obustave izvršavanja Proračuna Grada Zagreba za 2020.", objavio je Grad Zagreb.

Vezani članci Joško Klisović Klisović odgovorio Plenkoviću na prozivke o poznanstvu s Bandićem: "Žao mi je što tako brzo ne reagira na ključne probleme" Milan Bandić i Sabina Tandara-Knezović Pogledajte posljednji TV intervju Milana Bandića: "Volio bih da ostatak Hrvatske živi kao Zagreb..."

Privremene obustave na snagu stupaju 9. travnja i traju 45 dana. Mjere su donesene zbog epidemije koronavirusa, potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, smanjene gospodarske aktivnosti i Vladinih i gradskih mjera za gospodarstvenike, a koje utječu i na gradski proračun. 

Korisnici proračuna moći će preuzimati samo obveze koje su neophodne za obavljanje osnovnih funkcija. Zabranjuje se zapošljavanje i prijem službenika i namještenika i na određeno i na neodređeno vrijeme, kao i sklapanja ugovora na djelu. Postojeći ugovori vrijede do isteka. 

Zapošljavanje je moguće u iznimnim slučajevima i uz blagoslov gradonačelnika. 

"Pokrenut će se i pregovori sa socijalni partnerima o visini osnovce za izračun plaća službenika i namještenika u gradskim upravnim tijelima, zaposlenicima proračunskih korisnika kojima se plaća osigurava u proračunu Grada Zagreba 2020, ustanovama i trgovačkim društvima u vlasništvu Grada, kao i pregovori o isplati određenih materijalnih prava ugovorenih kolektivnim ugovorima", piše u odluci. 

Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša zadužuje se za izradu plana racionalizacije poslovanja gradskih trgovačkih društava.

Obustavljaju se i javni pozivi, postupci javne nabave, postupci jednostavne nabave te se neće pokretati novi. 

To je moguće u iznimnim slučajevima, za sanaciju posljedica potresa, za borbu protiv koronavirusa, za redovito funkcioniranje, ako je riječ o nabavi koja se provodi u okviru sufinanciranja sredstvima EU i koju nije moguće odgoditi.

Zabranjuje se izvršavanje ugovora o javnoj nabavi s čijim se izvršenjem nije počelo.

Za ugovore o javnoj nabavi koji su počelu, treba se vidjeti je li ih isplativije obustaviti ili nastaviti.