Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poražavajuća statistika

BDP pao za 1,2 posto: Pale plaće, a turizam u plusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovime je hrvatsko gospodarstvo već deveti kvartal za redom u padu.

Državni zavod za statistiku objavio je da je u četvrtom tromjesečju hrvatski BDP pao za 1,2 posto, čime je hrvatsko gospodarstvo već deveti kvartal zaredom u padu.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Usporavanje gospodarstva Rastao nam je BDP, ali nije vrijeme za slavlje. Reporter Dnevnika Nove TV analizira: "Jedno je veliko iznenađenje, pred nama bi mogla biti izazovna vremena" Ilustracija Zanimljive brojke Pada li ili raste hrvatsko gospodarstvo? Objavljeni su najnoviji podaci

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2013. iznosila je 5 556 kuna, što pokazuje nominalni pad za 1,4%, a realni pad za 1,2% u odnosu na studeni 2013.

Švicarci: Hrvatska na plaće državnih i javnih službenika troši 25% BDP-a!

Prema rashodnoj metodi najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju 2013. ostvaren je manjim uvozom roba, dok je najveći doprinos smanjenju obujma prouzročen padom izvoza roba.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u četvrtom tromjesečju 2013. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (I), dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije (C).

Prva procjena pokazuje da je bruto domaći proizvod u 2013. godini realno manji za 1,0% u odnosu na 2012 godinu. Prema rashodnoj metodi najveći doprinos povećanju obujma bruto domaćeg proizvoda u 2013. ostvaren je smanjenjem uvoza roba i usluga, dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren izvozom roba.

Prema proizvodnoj metodi najveći doprinos rastu bruto domaćeg proizvoda u 2013. ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane (I), dok je najveći doprinos smanjenju obujma ostvaren u djelatnosti prerađivačke industrije (C).

Rast već u 2014. godini

'Hrvatsko gospodarstvo prolazi fazu restrukturiranja velike industrije. Brodogradnja pa ako vidite i energetiku i Inu, koja je imala gubitak prošle godine i velikih problema s poslom izvan Hrvatske u Siriji. Ima problema i treba vremena da se industrije restrukturiraju, da postanu efikasnije i da stvaraju novu vrijednost. Zbog toga i jesmo u krizi i još neko vrijeme možda i budemo, ali ova godina će biti ta koja će obilježiti izlazak iz krize i rast BDP-a . Ono što vidim kao zdravi dio gospodarstva su mali i srednji poduzetnici koji bilježe gospodarski rast unatoč ukupnom padu. Kada prođemo fazu restrukturiranja imat ćemo bolje rezultate, a to će biti već u 2014.', rekao je Gordan Maras ministar poduzetništva i obrta.

'Samo novi projekt i nova radna mjesta će nam popraviti ovu situaciju. Pokazatelji prerađivačke industrije kada pogledamo u segmentalnom kvartalu nisu zadnjih par godina toliko loši, ali s obzirom na pad opće potrošnje i s obzirom na gubitak određenih tržišta nakon ulaska u EU i gubitka CEFTE, s obzirom na otvorenost naših granica za svu robu s tržištima EU, to je posljedica takvih rezultata. Nastup i osvajanje trećih tržišta je prilika za našu prehrambenu industriju i navijat ću za njih kao jedan od načina za prevladavanje situacije na tržištu EU koji još nismo iskoristili', rekao je Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede.

Grčić o BDP-u

'Ova još neslužbena procjena stope BDP-a je u okvirima očekivanja. Pad za jedan posto nešto je lošiji nego što su analitičari spominjali. Vidi se da je pitanje financiranja projekata problem. Imamo blagi oporavak insustrijske proizvodnje, ali dokle god privatni sektor ne ojača bit ce teško. Ono što nas očekuje je radikalna fiskalna konsolidacija i rezanje deficita puno ozbiljnijih zapreka da se ostvari gospodarski rast u ovoj godini. Računamo na Europu kako bi krenule investicije u privatnom sektoru - bilo bi puno lakše.
Dokle god privatni sektor ne krene naprijed oporavka neće biti. Ima blagih naznaka da se to događa', rekao je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene