Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sekunde do katastrofe

Trajekt za dlaku izbjegao jedrenjak: "Nije samljeven samo zahvaljujući trezvenosti posade"

Jedrenjak oduzeo prednost trajektu kod Zadra
Jedrenjak oduzeo prednost trajektu kod Zadra Foto: Morski.hr
Zbog nepoštivanja pravila za izbjegavanje sudara na moru gotovo su se sudarili jedrenjak i trajekt na relaciji Preko - Zadar.

Na relaciji Preko-Zadar točno ispred prove trajekta Jadrolinije jedrenjak je odlučio proći i tako mu oduzeti prednost. Nekoliko sekundi dijelilo ih je od sudara.

"U petak iz Preka u 14:30 trajekt je morao izvesti manovru, usporiti i skrenuti", rekao je svjedok za Morski.hr o događaju u kojem jedrenjak, samo zahvaljujući trezvenosti posade Jadrolinije - nije samljeven pod provom trajekta.

Jedrenjak oduzeo prednost trajektu kod Zadra Jedrenjak oduzeo prednost trajektu kod Zadra (Foto: Morski.hr)

Portal upozorava da su Pravila za izbjegavanje sudara na moru jedna od najvažnijih tema iz programa ispita za voditelja brodice pa su tako izdvojili kako se treba ponašati kada prijeti opasnost od sudara.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin iz minute u minutu Putin se prvi put oglasio o padu aviona: "Prigožin je napravio ozbiljne pogreške"

"Kad se kursovi dvaju brodova na mehanički pogon križaju tako da prijeti opasnost od sudara, uklonit će se s puta onaj brod koji vidi drugi preko svoje desne strane i, ako je u danome slučaju to moguće, on pri tome ne smije presijecati kurs ispred pramca toga broda", opisali su.

Pročitajte i ovo Oluja u Meki šokantne snimke VIDEO Superoluja pogodila sveti grad, vjetar je bacao ljude i rušio sve pred sobom: "Bilo je zastrašujuće!"

Pravila su skup međunarodnih pravnih normi kojima se regulira pomorski promet, a Hrvatska je donijela Pravilnik o izbjegavanju sudara na moru koji preuzima međunarodna Pravila te ih dopunjava Pravilima za područja hrvatskih luka i unutrašnjih morskih voda.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene