Obavijesti Video Pretražite Navigacija
iz minute u minutu

Putin se prvi put oglasio o padu aviona: "Prigožin je napravio ozbiljne pogreške"

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin Screenshot / Twitter
Aktualno Galerija Smrt Prigožina - 1 Smrt Prigožina - 1 Foto: AFP Regija Tver Regija Tver Foto: Afp Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova Foto: Afp Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova Foto: Afp +16 Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova Galerija 1/21 >>
Na popisu putnika koji su poginuli u padu privatnog zrakoplova u blizini Moskve u srijedu navečer nalazi se i ime prvog čovjeka Wagnera Jevgenija Prigožina. Reakcije i pitanja ne prestaju, a analizira se i na koji bi način sve moglo utjecati na daljnji razvoj događaja u Rusiji i Ukrajini.

 

  • U padu zrakoplova kod Moskve poginulo svih 10 putnika, na popisu i šef Wagnera Jevgenij Prigožin

  • Vagnerovci na Telegramu najavili osvetu

  • Prvi put nakon pada zrakoplova oglasio se Vladimir Putin

  • Ruske vojne snage u stanju pripravnosti

Tijek događaja pratite u nastavku:

23:56 U Moskvi se oprašataju od Prigožina. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin Moskva, oproštaj od Prigožina - 4 Foto: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin Moskva, oproštaj od Prigožina - 2 Foto: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin Moskva, oproštaj od Prigožina - 1 Foto: AFP

23:28 Ništa ne upućuje na to da je raketom zemlja-zrak srušen zrakoplov u kojemu je bio vođa ruske paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin, priopćio je u četvrtak Pentagon. Američka vojska ne raspolaže "nikakvom informacijom o tome da je raketa zemlja-zrak" prouzročila pad zrakoplova u srijedu, rekao je glasnogovornik Pat Ryder. Informacije o uporabi takvog oružja su "netočne", dodao je. No Sjedinjene Države misle, "oslanjajući se na stanoviti broj čimbenika, da je (Prigožin) vjerojatno ubijen".

19:46 "Oni to znaju raditi i ne boje se koristiti takve metode. Ima jedna knjiga u Rusiji koja kaže 'ništa nije istina, sve je moguće'.

To je dobar opis same Rusije, to je bilo za očekivati i ako je to tako, onda je poslana i poruka. Znači nije umro mirno u snu od nepoznatog uzroka - to je baš jasna poruka", rekao je šef SOA-e Daniel Markić za Dnevnik Nove TV i dodao da je slučajnost stvarno fascinantna ako se ne radi o režiranom događaju.

19:28 Vojni analitičar Ivica Mandić analizirao je cijeli događaj za Dnevnik Nove TV. "Ovo nije nešto što bi trebalo iznenaditi. To je Putin, on je takav. Gdje nema osobnog povjerenja, događa se skok sa šestog kata ili obaranje zrakoplova. Modus operandi je nebitan, ali cilj je uvijek isti", rekao je, između ostalog, Mandić.

19:18 Šire se brojne teorije zavjere o padu zrakoplova i je li zloglasni šef Wagnera zaista bio u njemu i naposljetku preminuo. "Možda uskoro objavi novu snimku na kojoj se nešto dernja. I kaže da se zadržao u Damasku. I da je u krilu Bašara Asada i da će tamo stvarati novi Wagner", ispričao je istraživački novinar Andrej Zaharov.

18:16 Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut obiteljima poginulih u padu aviona u kojem je bio i Jevgenij Prigožin.

Vođu Wagnera Putin je nazvao talentiranim poduzetnikom kojeg je poznavao od 90-ih, ali i čovjekom koji je napravio ozbiljne pogreške.

Također je istaknuo da će Rusija istražiti uzroke nesreće, ali da će za to biti potrebno neko vrijeme.

Objavljene satelitske snimke mjesta pada

17:56  Planet Labs PBC objavio je satelitske snimke mjesta pada zrakoplova u kojem je, vjeruje se, bio Prigožin. 

Ruski predsjednik Vladimir Putin Smrt Prigožina - 4 Foto: AFP

17:55 Sjedinjene Američke Države vjeruju da je raketa zemlja-zrak, ispaljena iz Rusije, vjerojatno srušila avion za koji se pretpostavlja da je jučer prevozio vođu Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina, izjavila su danas dva američka dužnosnika za Reuters.

17:40 Sigurnosne snage u Rostovu na Donu, gradu koji je grupa Wagner nakratko zauzela tijekom pobune u lipnju, stavljene su u stanje pripravnosti nakon Prigožinove smrti. Snage u regiji Belgorod koja graniči s Ukrajinom također su pojačale sigurnost nakon pada zrakoplova.

16:23 Stjuardesa koja je s Prigožinom bila u avionu večer prije leta rekla je da je avion na popravku te se čeka odluka o tome hoće li poletjeti tijekom večeri ili idućeg dana. Njezin sugovornik komentirao je što je posebno zamijetio u razgovoru.

16:01 Peter Stano, glasnogovornik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, rekao je da je teško provjeriti da je vođa Wagnera Jevgenij Prigožin mrtav.

"Kao i mnoge druge stvari u Rusiji, to je za nas vrlo teško potvrditi, pa stoga nije na nama da komentiramo", istaknuo je Stano te dodao da je djelovanje Prigožina i Wagnera dobro poznato, ukazujući na njihovo sudjelovanje u ratu u Ukrajini i operacijama u afričkim zemljama.

Dodao je da se Unija nada da će negativni utjecaj Wagnera prestati, ali je svjesna da se plaćenička skupina ne sastoji samo od svog vođe.

Putin posijao sjeme vlastitog pada

13:50 Ako je umiješan u ubojstvo Jevgenija Prigožina, Vladimir Putin posijao je sjeme vlastitog pada, rekao je analitičar obrambene industrije i bivši britanski časnik Nichoas Drummond.

"Pribjegavanje takvom potezu potiče kolaps Rusije, te potencijalno dovodi do građanskog rata, a možda čak i do fragmentacije Rusije", kazao je Drummond, piše SkyNews.

13:45 Vagnerovci bi mogli postati još veća prijetnja pod kontrolom Vladimira Putina, smatra poljski premijer Mateusz Morawiecki.

''Grupa Wagner pod Putinovim vodstvom - neka svatko sam odgovori na pitanje: hoće li prijetnja biti veća ili manja? Za mene je to retoričko pitanje", rekao je poljski premijer.

13:30 Mnogi u Sankt-Peterburgu odaju počast i polažu cvijeće u čast Jevgeniju Prigožinu, a neki vagnerovci i plaču odajući mu počast. Neki analitičari upozoravaju da je Prigožin pretvoren u mučenika.

''Ukrajina nije imala ništa s Prigožinovom smrću''

13:20 Ukrajina nije imala ništa sa smrću Jevgenija Prigožina, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Izvješće, u kojem se tvrdi da je vođa Wagnera poginuo zajedno s još devet drugih u jučerašnjoj zrakoplovnoj nesreći, još nije potvrđeno i nitko nije preuzeo nikakvu odgovornost, a iz Rusije i dalje nema komentara.

12:50 Model mlažnjaka Embraer koji se srušio u Rusiji, a prevozio je šefa plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ima samo jednu zabilježenu nesreću u svojoj povijesti i ona nije bila povezana s mehaničkim kvarom.

Legacy 600 ušao je u upotrebu 2002., prema International Aviation HQ-u, a proizvedeno ih je gotovo 300 do obustave proizvodnje 2020. Samo je jedna zabilježena nesreća s Legacyjem 600, prema International Aviation HQ-u, a zbila se 2006. kada se u letu sudario sa zrakoplovom Boeing 737-800 na svom putu iz tvornice Embraer prema Sjedinjenim Državama.

Zrakoplov Boeing oboren je i sva 154 putnika su poginula. Pilot Embraera prizemljio je zrakoplov bez žrtava.

12:20 Objavljene su fotografije s mjesta pada zrakoplova za koji se vjeruje da je prevozio šefa Wagnera Jevgenija Prigožina.

Više čitajte >> OVDJE

Ruski predsjednik Vladimir Putin Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova - 6 Foto: Afp

Tijela iz srušenog zrakoplova prevezena u mrtvačnicu

11:40 Svih deset tijela pronađenih u padu aviona koji se povezuje s prvim čovjekom Wagnera Jevgenijem Prigožinom prevezeno je na identifikaciju u četvrtak u mrtvačnicu zavoda za sudskomedicinska ispitivanja u gradu Tveru, piše Kyiv Independent, prenoseći ruske novine prema kojima je pronađen i Prigožinov telefon na mjestu nesreće iako njegovo tijelo još nije identificirano.

11:25 Bivši šef MI6 Sir John Sawers kazao je da ruski predsjednik Vladimir Putin vrlo vjerojatno stoji iza smrti Jevgenija Prigožina.

"Svi pokazatelji upućuju na činjenicu da ga je Putin maknuo i uspostavio svoju kontrolu", rekao je za BBC, a smatra da je vjerojatno postojao uređaj koji je iznenada srušio avion i ubio sve u njemu. 

Britanski obrambeni izvori kažu i da je ruska domaća obavještajna agencija FSB najvjerojatnije odgovorna za pad Prigožinova zrakoplova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova Foto: Afp

Putin se oglasio prvi put nakon pada zrakoplova

10:40 Vladimir Putin prvi se put obratio javnosti nakon vijesti o smrti Jevgenija Prigožina. Njegovo obraćanje na samitu skupine BRICS bilo je kratko i trajalo je nekoliko minuta, a govorio je o utjecaju BRICS-a na svijet i daljnjem razvoju.

Očekivano, Putin nije spomenuo Prigožina, a govorio je putem videoveze na završnoj konferenciji za novinare trodnevnog samita održanog u Johannesburgu. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov bio je na brifingu je za novinare u Johannesburgu, ali se nije obratio prisutnima.

10:25 S obzirom na to da istraga o padu nije gotova i nema službenih informacija, nagađanja i teorije o uzroku pada ne prestaju. Nakon što su se prvotno spominjali problemi s motorom i projektil zemlja-zrak, jedna je od aktualnih mogućnosti i da su putnici dobili sanduk vina koji je kasnije eksplodirao.

''Svakako je to posao iznutra. Pretpostavlja se da je bomba bila u sanduku vina'', kazao je bivši britanski obavještajac Christopher Steele za SkyNews i dodao: ''To je neka vrsta ironije za Putinova bivšeg ugostitelja.''

Više čitajte >> OVDJE

Ruski predsjednik Vladimir Putin Objavljene fotografije s mjesta pada Prigožinova zrakoplova Foto: Afp

9:40 Istražni odbor Rusije objavio je priopćenje o nesreći, no ne spominje nikoga poimence, pa ni Jevgenija Prigožina.

"Glavni istražni odjel Istražnog odbora Ruske Federacije otvorio je kazneni predmet na temelju kaznenog djela iz članka 263. Kaznenog zakona. Riječ je o kršenju pravila sigurnosti prometa i obavljanja zračnog prometa. Prema preliminarnim podacima, poginulo je deset osoba. Na mjesto događaja izašla je očevidna ekipa. Odredit će se sva potrebna vještačenja i provesti niz istražnih radnji u cilju utvrđivanja uzroka pada zrakoplova", objavljeno je u izvješću, piše SkyNews.

8:40 Mlažnjak za koji se vjeruje da je prevozio Jevgenija Prigožina nije pokazivao znakove problema sve do iznenadnog pada primljene visine u posljednjih 30 sekundi, pokazuju podaci praćenja leta. Ian Petchenik, koji radi za Flightradar24, rekao je za Reuters da je mlažnjak Embraer Legacy 600 napravio iznenadnu vertikalu.

Više čitajte >> OVDJE

Ruski predsjednik Vladimir Putin Regija Tver (Foto: Afp)

8:25 Još uvijek nema službene reakcije ruskih vlasti o padu zrakoplova koji se srušio u regiji Tver. Kako je i zašto do njega došlo, pojavljuju se razne špekulacije.

8:20 Jevgenij Prigožin
 posljednji je put viđen u ponedjeljak, navodno u Africi, gdje se našao nakon što je prije dva mjeseca, u sklopu dogovora nakon povlačenja pobune vagnerovaca i zaustavljanja njihova marša na Moskvu, pronašao azil u Bjelorusiji.

Institut za proučavanje rata u svom je izvještaju napisao da je Prigožin najvjerojatnije u srijedu pobjegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji.

Prema izvorima Instituta, ruska vojska imala je plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vrijeme počeli su Prigožinu otimati zapovjednike i najjače snage. On se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spriječi, navodi se u izvještaju, piše Kyiv Independent.

7:30 Smrt vođe Wagnerovih plaćenika bila je predvidljiva nakon njegove lipanjske pobune protiv Kremlja, rekao je za Bild Mihajlo Podoljak, glavni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu čim se zaustavio 200 kilometara od Moskve", rekao je Podoljak.

Pročitajte i ovo Plaža u Albaniji - 4 Prekrasne plaže i krajolik Nova turistička hit-destinacija: "Za otprilike 35 eura možete naći izuzetno dobar apartman koji je 200 ili 300 metara od plaže"

Pročitajte i ovo Ilustracija Srčani udar Dječak pribranom reakcijom spasio ocu život: Samo se srušio na volan i jedino što je stigao reći bilo je - 'Ne osjećam se dobro''

7:00 ''Svi se pitaju što ćemo napraviti ako se potvrdi Prigožinova smrt. Samo ću vam reći jedno - spremite se za nas! Organizirat ćemo drugi marš na Moskvu'', najavili su vagnerovci.

Više čitajte OVDJE.

6:30 Ruska savezna agencija za zrakoplovstvo (Rosaviacia) izvijestila je dan ranije da su u padu zrakoplova kod Moskve poginuli svi putnici i članovi posade.

Na popisu putnika koji su objavili nalaze se imena: Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandr Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matusejev.

No ni Rosaviacia ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene