Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska i dalje gori na temperaturama iznad trideset i pet. Unatoč stalnim preporukama koje dolaze iz Ministarstva zdravlja i iz službi hitne pomoći, čini se da mnogi i dalje zaboravljaju na opasnost od sunca.


Unatoč stalnim upozorenjima, popriličan broj građana i dalje bira zanemariti preporuke liječnika. Vrtoglavice, nesvjestice, dehidracija - samo su neki od problema koji ih na kraju dovedu do kola hitne pomoći.

Vezani članci Bazeni u Belom Manastiru i plaža Kopika Kako kontinentalna Hrvatska nalazi spas u vrućinama? Provjerili smo na koji detalj kupači trebaju pripaziti Toplinski val u Kanadi - 1 VIDEO Rekordne vrućine u Kanadi odnijele 25 života, zabilježene ekstremne temperature: ''Nužno je da provjeravamo jedni druge''

Sve se to može izbjeći ako se slušaju upute stručnjaka - preporuka je ne izlaziti u razdoblju od deset do sedamnaest sati, oblačiti laganu odjeću od prirodnih materijala, jer se u sintetici možemo lako pregrijati. Također, liječnici su nam rekli da posebno naglasimo važnost dovoljnog unosa tekućine.

Dakle, svakako treba piti dovoljno vode. Treba izbjegavati težak fizički rad, a ako to ne možemo, takve poslove treba obavljati u najhladnijem djelu dana, do sedam ujutro.

>>
'PAKLENA' ZORA: U Dubrovniku 26 stupnjeva, u Splitu 25!

Točno u 13 sati u zagrebačkom parku Zrinjevac izmjereno je gotovo 36 stupnjeva. U Osijeku i Rijeci 33 stupnja. No, i na visokim temperaturama, mora se raditi. 'Radno je vrijeme, treba odraditi. Bilo vruće ili hladno, to treba odraditi', kazao je jedan radnik.

Većina građana je pobjegla u hlad, a osvježenje se tražilo na razne se načine – neki su se kupali u moru, neki u Neretvi, a oni u Zagrebu čak i u fontani. Bitno je samo da se rashladi. Imam novca, ali mi je ljpše ovdje u prirodi. Fontana, Turizam, Bandić – samo tako', kazao je jedan prolaznik.

Za razliku od prethodna dva dana, danas je hitna pomoć imala manje intervencija. 'Očito su građani ipak shvatili da se trebaju pripaziti i čuvati od ovih visokih temperatura. Najviše se žale na vrtoglavice, slabost i upći umor', kazala je doktorica Slobodanka Keleuva, ravnateljica Zavoda za hitnu pomoć. Jer jedino pridržavanjem uputa liječnika, nesnosne vrućine mogu se lakše podnijeti.

Većina van izlazi kad vrućina pomalo popusti pa grad predvečer živne. Temperature će na 35 plus ostati i idućih nekoliko dana. Osvježenje nam stiže za vikend, ponegdje u obliku pljuskova, ali svakako će, kažu meteorolozi pasti temperature i to na mnogo podnošljivijih tridesetak stupnjeva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook