Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje su gledali konzervatori?

Čista definicija kulturocida: Na svjetski poznatoj tvrđavi postavili PVC. I načelnik priznao grešku

Aktualno Galerija PVC-om na klišku tvrđavu - 2 PVC-om na klišku tvrđavu - 2 Foto: DNEVNIK.hr PVC-om na klišku tvrđavu - 3 PVC-om na klišku tvrđavu - 3 Foto: DNEVNIK.hr PVC-om na klišku tvrđavu - 4 PVC-om na klišku tvrđavu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Jakov Vetma, načelnik Općine Klis Jakov Vetma, načelnik Općine Klis Foto: DNEVNIK.hr +3 Ivan Kaštelan, reporter Nove TV Galerija 1/8 >>
Što se dogodi kad se spoje neznanje i donošenje odluka uz nepoštivanje pravila, pokazuje primjer iz Klisa. Utvrda stara 500 godina na kojoj se snimala i Igra prijestolja i u čiju su obnovu uloženi milijuni, umjesto da zabljesne starim sjajem, nagrđena je plastičnim prozorima. Na Klisu je bio reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Otvore za topove zatvorili su prozorima s PVC ručkama. Intervencija s tvrđave Klis je uklonjena, ali ne i okviri spornih prozora. Načelnik općine koja je u obnovu investirala više od pet milijuna kuna europskog novca priznao je grešku.

"Postavljena su tri mala prozora koja nisu primjerena za tu lokaciju. Mi smo to jutros ispravili. Ne mogu znati u svakom trenutku svaki detalj na svim gradilištima koje imamo. Reagiramo nekad i kad je možda malo kasno", istaknuo je načelnik Općine Klis Jakov Vetma.

"Moja sramota, ali da nije bilo objava na Facebooku, ne bih ni znao za ove nakaradne prozore. Uglavnom, skidaju se instantno, ružno je, nedostojno prostora i neprimjereno", objavio je Vetma na Facebooku.

Da bijeli PVC ne priliči stoljetnoj kuli, potvrđuju i konzervatori.

"Naravno da rješenje nije primjereno. U projektu su bile samo stolarijske sheme koje nisu bile detaljizirane. Dakako da se traži rješenje, po svoj prilici od metala, što manje vidljivi i uočljivi da se na neki način pokaže i prezentira i mjesto topničko s jedne strane, s druge strane da se omogući da ta prostorija ipak bude upotrebljiva", rekao je telefonom za Dnevnik Nove TV Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu.

"Kliška tvrđava posljednjih godina doživljava pravi turistički procvat, i to nakon što je na tom mjestu snimana serija Igra prijestolja. No još je važnija njezina uloga u povijesti Hrvata. Upravo na tom mjestu odvijale su se važne bitke za prevlast nad ovim područjem", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković PROBLEMI BEZ KRAJA Obnova stoji, ministar leti? Plenkovića jedno pitanje izbacilo iz takta, a na Baniju ove godine više neće

Pročitajte i ovo Dvije godine neobnove - 4 ŠTO RADI DRŽAVA? Dvije godine neobnove i dvije godine života u limenim kutijama: "Ne znamo što bismo bez volontera"

"Volim povijest. Pročitao sam da su tvrđavu mnogi neprijatelji Hrvatske htjeli pokoriti. Od Venecije, Austrije do Turske", rekao je Tajlanđanin Damro.

"Tu smo se zaustavili jer smo prije pročitali nešto o tvrđavi i, naravno, to smo došli vidjeti", rekla je Dragica.

"Očekivala sam kad smo dolazili autom da je malo veće, da imamo vani nekakav restoran, ali preporučila bih da se dođe i pogleda", rekla je Pavica.

Reakcije zbog PVC-a na sve strane

"Ako ljudi ovako reagiraju, čini se da im je stalo?" upitao je Kaštelan načelnika općine Klis.

"Ne mislim ja to tako. Da je njima stalo, onda bi u periodima nakon 1945. pa sve do prije desetak godina bar nešto napravili za ovu tvrđavu, ali se 70 godina ništa nije radilo. Ovu su tvrđavu svi bili zaboravili. Ovo je sjedište hrvatskih vladara i taj odnos prema njoj je bio katastrofa", rekao je Vetma.

Zbog potencijalne opasnosti tvrđava je jedno vrijeme bila i zatvorena za sve posjetitelje. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene