Jaka tuča pogodila je u ponedjeljak navečer dijelove Zagorja koje se još oporavlja od tuče početkom lipnja. Ravnateljstvo civilne zaštite ističe da je Županijski centar 112 dobio više dojava građana zbog prodora vode u kuće i naviranja oborinskih voda te palog drveća.

Galerija Tuča u Poznanovcu Tuča i poplava u Poznanovcu Jaka kiša pala je u Zagrebu, a nebo je primilo žućkastu boju +25 Jaka kiša pala je u Zagrebu, a nebo je primilo žućkastu boju

Vrijeme je potencijalno opasno, predviđao je DHMZ u ponedjeljak za većinu Hrvatske, pa tako i za Krapinsko-zagorsku županiju u kojoj su neka mjesta opet stradala od tuče.

Na Facebook stranici Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako je tlo posve bijelo od leda. 

 

"Dragi naši Zagorci. Slika govori sve. Danas je 13. lipnja 2022. Poznanovec. Upravo sad, obilna tuča", stoji uz fotografiju.

Ispod objave su se zaredali komentari, ljudi javljaju o nevremenima u cijelom kraju, u Bedekovčini, Gornjoj Stubici... 

Veliko nevrijeme komentirao je i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban koji je i sam ostao iznenađen te kazao da je riječ o jednom od najvećih nevremena kojima je svjedočio u svom životu. Potvrdio je kako je u naselju Poznanovec zabilježeno 20 centimetara leda na cesti.

"Ogromni vjetar i naleti tuče uništili su sve usjeve, imamo velike štete na gospodarskim i obiteljskim objektima. Prometnice su zakrčene i zatrpane muljem, cestovne rešetke i jarci su puni vode. Ceste su u prekidima, županijske, općinske, jako veliko nevrijeme za našu općinu.

Ja nisam u svom životnom vijeku ovako nešto vidio u ovih pedeset i nešto godina, tako strašno nevrijeme, takav olujni vjetar i takve nanose tuče i leda. Sve smo alarmirali, bili smo na terenu, čistimo slivnike da bi se voda mogla povlačiti s prometnica da možemo omogućiti slobodni promet vozila", zaključio je Ban. 

Nevrijeme u Poznanovcu Tuča u Poznanovcu - 2 (Foto: Čitatelj)

Nevrijeme u Poznanovcu Tuča u Poznanovcu - 6 (Foto: Čitatelj)

Nevrijeme u Poznanovcu Tuča u Poznanovcu - 5 (Foto: Čitatelj)

U istom mjestu vodena bujica je, izgleda, potom potopila cestu. 

Podsjetimo, nakon olujnog nevremena i tuče koji su Krapinsko-zagorsku županiju pogodili 2. lipnja, župan Željko Kolar proglasio je prirodnu nepogodu za gradove Klanjec i Oroslavje te općine Kumrovec, Zagorska Sela i Veliko Trgovišće.

Zagorje se još nije oporavilo od prošle nepogode, a već ih je pogodila nova. "Bože dragi, sačuvaj!", jedan je od komentara.

Dignute sve snage

"Stanje je jako loše. Cesta je pod vodom. Na tri, četiri mjesta je promet prekinut. Loša je situacija. Digli smo sve naše snage. Na terenu su vatrogasci, svi strojevi, slivnici ne mogu gutati toliku količinu vode, zatrpani su lišćem. Na potezu skretanja prema Bajerima je također kritično", rekao je ranije u ponedjeljak načelnik Ban za Zagorje International i dodao da su na terenu vatrogasci DVD-a Poznanovec i Bedekovčina kao i Javna vatrogasna postrojba Zabok.

"Sutra ćemo vidjeti kad komisija za procjenu štete izađe van i vidi je li šteta veća od 20 posto izvornih prihoda Općine Bedekovčina. To je uvjet da načelnik traži da proglasim elementarnu nepogodu. A večeras dok se ne pregledaju gospodarski objekti je teško reći. Ali ako se stvore uvjeti, kao što smo zatražili pomoć, onda ćemo vjerojatno pripojiti i Općinu Bedekovčina", rekao je za Dnevnik Nove TV Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.

Tuče je bilo i u Rakitju.

Nevrijeme u Poznanovcu Tuča u Rakitju - 3 (Foto: Čitatelj)

Nevrijeme u Poznanovcu Tuča u Rakitju - 2 (Foto: Čitatelj)

Nevrijeme u Poznanovcu Tuča u Rakitju - 1 (Foto: Čitatelj)

Oglasilo se Ravnateljstvo civilne zaštite

Uslijed jakog nevremena, u ponedjeljak navečer oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite na svojoj stranici. "Zbog obilnijih oborina i nevremena koje je večeras zahvatilo područje Krapinsko - zagorske županije, Županijski centar 112 Krapina zaprimio je više dojava građana zbog prodora vode u kuće i naviranja oborinskih voda te palog drveća.

Nevrijeme je zahvatilo djelove općina Bedekovčine, Gornje Stubice i Marije Bistrice. U mjestu Poznanovcu, općina Bedekovčina došlo je do plavljenja skladišta te dionice državne ceste D24, dok je u općini Marija Bistrica zaprimljena dojava o nanosu blata i šodera na državnoj cesti D29 od Laza Bistričkog prema Mariji Bistrici.

U obilasku općina pogođenih nevremenom su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i voditelj Službe civilne zaštite Krapina Josip Cigula", izvijestili su.

Dodaju da, zbog olujnog nevremena, Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je dojavu o poplavljenom podvožnjaku te nestanku struje u naselju Starigrad. Na području Zagrebačke županije, grada Zaprešića padala je tuča veličine lješnjaka.

Tuča koja je poharala Zagorje - 1 Kreće procjena štete: U Zagorju proglašena prirodna nepogoda

Ivan Čačić Možemo li se obraniti od tuče i što nas očekuje u budućnosti? Meteorolog Ivan Čačić poručuje: "To je pitanje staro već 50 godina..."

Žurne službe upućene su u ponedjeljak navečer na teren radi otklanjanja posljedica nevremena.

Jaka kiša pogodila je u ponedjeljak navečer i Zagreb.

Nevrijeme u Poznanovcu Jaka kiša pala je u Zagrebu, a nebo je primilo žućkastu boju (Foto: DNEVNIK.hr)

Nevrijeme u Poznanovcu Jaka kiša pala je u Zagrebu, a nebo je primilo žućkastu boju (Foto: DNEVNIK.hr)

Nebo je u suton ispod oblaka poprimilo čudnu žućkastu boju.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju