Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Fortenovi

Je li država mogla spriječiti transakciju? Bačić: "Ne znam kako bi hrvatske vlasti to mogle"

Nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić dao je izjavu, a u središtu je bila Fortenova.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako treba poslati jasnu poruku da Fortenova u operativnom poslovanju funkcionira normalno, i da je to važno naglasiti zbog zaposlenika i dobavljača.

"Vlasništvo u Fortenovi odredio je bivši vlasnik Agrokora i to u onom trenutku kada je Agrokor došao pred stečaj. Vlada je sa zakonom o izvanrednoj upravi reagirala te su očuvana radna mjesta i u Hrvatskoj i u regiji. Banke ili fondovi koji su davali bivšem vlasniku kredite su postali vlasnici. Nadležne institucije provjeravaju je li došlo do kršenja sankcija jer je Sberbanka kao ruska bila pod režimom tih sankcija. Premda je sankcijski režim EU-a donesen u srpnju, Vlada je ostavilatri dodatna mjeseca da se riješi pitanje vlasništva Sberbanke. Ministarstva su dala odobrenja Mirovinskim fondovima da preuzmu i da je u zadnjem trenutku Allianz osiguranje u zadnjem trenu odustao. U međuvremenu se pojavila informacija da je Sberbanka prodala svoj udjel bez nadležnih tijela Hrvatske i Nizozemske", rekao je.

Naglasio je da prema njihovim saznanjima niti jedno državno tijelo u Hrvatskoj i Nizozemskoj nije dalo suglasnosti takva bi transakcija bila nezakonita, odnosno kršila mjere sankcija određenih Rusiji. 

Upitan je je li država ili neko tijelo moglo spriječiti transakciju: "Ako je nešto napravljeno protivno zakonu RH, ne znam kako bi hrvatske vlasti to mogle spriječiti. Ako je takva transakcija napravljena i krši sankcijski režim, onda neće imati pravni učinak u RH".

Pročitajte i ovo Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Što dalje? Ministar Filipović za Dnevnik Nove TV: "Dali smo u zadatak ministarstvima vanjskih poslova i financija da se ispitaju sve okolnosti"

"Prema našim saznanjima Hrvatska nije dala odobrenje i prema očitovanju Nizozemske nisu dali odobrenje. Takav pravni promet dionicama ruske banke bez odobrenja država po nama bi bio nelegalna. Hrvatska ima dovoljno elemenata pratiti provedbu međunarodnih sankcija za Rusiju, to su neovisna tijela”, dodao je.

Pročitajte i ovo Miodrag Borojević čekaju li ga sankcije? Bivši direktor Fortenove vratio se iz Dubaija u Hrvatsku: "Moja uloga bila je savjetodavna"

Naglasio je da prema direktivi EK-a Sberbanka od 1. studenog ne sudjeluje u odlučivanju kad je u pitanju Fortenova te su dionice  zamrznute.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene