Počela je sezona janjenja i sljedeća dva mjeseca uzgajivači neće spavati. Iako je cijena već 20 godina ista, janjce im, kažu, nikad nije bilo teže prodati. Masovna iseljavanja uzela su danak, pa je na selima sve manje povoda za kupnju janjetine.


Jedni su tek stali na noge, drugi već skaču, treći bježe iz staje. U sezoni janjenja - nema predaha. ''Sad kreće, sad se zahuktava, polako se pripremaju ovce'', rekao je Željko Fabrić, uzgajivač ovaca.

Vezani članci Slika nije dostupna TRGOVCI BILJEŽE MINUSE Pala prodaja mesa Slika nije dostupna TOPLOTNI VAL HARA ZEMLJOM Mesari su u panici

Dva mladunca koja su jutros došla na svijet, za tri mjeseca bit će spremni za tržište, no uzgajivači se pitaju - kome ih prodati.

''Ne možemo prodavati u restorane, ne možemo prodavati dijelove trupa, mi striktno možemo prodati janjeći trup'', rekao je Fabrić.

U slavonskim selima sve je manja potražnja za janjetinom, manje je stanovnika, manje je vjenčanja, svatova, krstitki i drugih prigoda kada se janjetina i kupuje.

Pao je i standard, pa 750 kuna za jedno janje mnogi više sebi ne mogu priuštiti. Unazad pet godina u Osječko-baranjskoj županiji proizvodnja je pala za 25 posto.

''Nekad su se u Đakovštini janjići pekli samo privatno po lokalima, na 15, 20 mjesta. Danas ne peče nitko, ti prođeš cijeli grad i ne možeš vidjeti da netko prodaje janjiće.

Proizvođači predlažu izgradnju mini klaonica i izravnu prodaju. Problem je i uvoz. ''Narod jede ovo nezdravo meso, a mi stvarno naše nemamo kuda'', kaže Antun Tarnaj, uzgajivač ovaca. Kada bi od svog rada mogli živjeti, ljudi ne bi napuštali sela. A onda bi i kupaca i novaca bilo više.


 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju