Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Teme neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a i zemalja kandidata, koji će se u subotu održati na Brdu kod Kranja u Sloveniji, bit će stanje na prostoru jugoistoka Europe i multikulturalna suradnja unutar EU-a, i Hrvatska će u svim raspravama dati svoj doprinos, rekao je u petak u Zagrebu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.


"Hrvatska će sudjelovati i dati svoj doprinos u raspravama koje će se voditi jer smo zainteresirani za to da jugoistok Europe što prije postane stabilno i mirno područje", rekao je Jandroković odgovarajući na novinarska pitanja nakon sudjelovanja na prezentaciji publikacije NATO Leksikon.

Vezani članci Žarko Tušek, Viktor Šimunić, Emil Gredičak Nova snimka pokazuje kako je Tušek tražio sastanak: "On je rekel da bi si mogli sesti". Čuje se i kako se HDZ-ovac ispričava jer je došao - iz samoizolacije Andrej Plenković Premijer novinarima dijeli lekcije, a na konferenciju kasnio više od sat vremena: "To je njegov princip - ja govorim, vi slušate, kad ja dolazim, vi čekate"

Kako je naglasio, posebnih bilateralnih sastanaka sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom neće biti zbog zgusnutosti dnevnog reda ministarskog sastanka ali, kako je napomenuo, "vjerojatno ćemo se susresti i kratko prokomentirati ono što se događa te najaviti buduće aktivnosti".

Sastanak posvećen jugoistoku Europe održava se u sklopu dvodnevnog neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja EU-a, koji se u petak i subotu održava u Sloveniji, zemlji predsjedateljici EU-a.

Na sastanak u subotu pozvani su i posebni predstavnici EU-a u zemljama regije - Miroslav Lajčak za Bosnu i Hercegovinu, Erwan Frouere za Makedoniju i Pieter Feith za Kosovo te glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Hido Biščević.

Tijekom radnog ručka, ministrima EU-a će se pridružiti i šefovi diplomacija triju kandidatskih zemalja Hrvatske, Makedonije i Turske.

Na dvodnevnom sastanku sudjeluje i povjerenik EU za proširenje Olli Rehn, visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, te povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

Od početka 1990-tih u EU-u se uspostavila praksa da svako rotirajuće predsjedništvo organizira po jedan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova, koji se u žargonu EU-u naziva Gymnich, po mjestu u Njemačkoj gdje je održan prvi takav susret.