Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro i na ostalim proizvodima

Domaće jabuke odsad na polici možete prepoznati i po zasluženoj oznaci: ''Znamo da su vrlo kvalitetne, a sada napokon za to imamo i dokaz''

Aktualno Galerija Jabuke - 1 Jabuke - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jabuke - 2 Jabuke - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jabuke - 3 Jabuke - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Berba jabuka Galerija 1/4 >>
Da na policama i tržnicama kupujemo provjereno domaći proizvod možemo znati po novoj oznaci na kojoj piše ''dokazana kvaliteta''. Zasad je nose hrvatske jabuke, a uskoro bi trebali i ostali domaći poljoprivredni i prehrambeni proizvodi.

U slavonskim Vođincima berba jabuka u punom je jeku. Uskoro će prema kupcima, i to s novom oznakom ''dokazana kvaliteta''.

''Znamo da je naša jabuka vrlo kvalitetna, a sada napokon za to imamo i dokaz. Mi se nadamo da će nas to podići za stepenicu iznad svih ostalih proizvođača jabuke'', kaže proizvođačica Iva Primorac.

Prve su oznaku dobile jabuke organizacije Jabuka.hr koja okuplja istaknute proizvođače.

''Važna je zbog toga što će ona krajnjem potrošaču biti potvrda kvalitete i zdravstvene ispravnosti proizvoda, a za nas će značiti da će u masi proizvoda naš proizvod biti istaknut'', ističe Luka Cvitan iz organizacije Jabuka.hr.

Kontroliran i kvalitetan proizvod

Što točno znači kad ovu oznaku vidimo na proizvodu? ''Da je riječ o proizvodu koji je kontroliran, koji ima određenu kvalitetu, da je proizveden zaista tamo gdje je navedeno u deklaraciji, da udovoljava višim standardima od propisanih i da iza njega stoji vrlo transparentan proizvođač'', pojašnjava predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota.

Pročitajte i ovo Tvornica namještaja - 1 PROIZVOD S IDENTITETOM Pioniri hrvatskog namještaja: Kako je tvrtka iz Zagorja očarala francuskog premijera

Kroz ovu oznaku Ministarstvo poljoprivrede uspostavilo je nacionalni sustav kvalitete, koja će se, kaže ministrica Marija Vučković, korak po korak primjenjivati na sve hrvatske proizvode u primarnoj poljoprivrednoj i peradarskoj proizvodnji.

Tako bi, nakon jabuka, krajem godine ovu oznaku trebala dobiti i hrvatska jaja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene