Obavijesti Pretražite Navigacija
Pod upravljanjem Svete Stolice

Izvor iz Vatikana: Međugorje će postati biskupija, a već se zna i ime biskupa

Međugorje (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Međugorje (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Posebni Papin izaslanik za Međugorje, mons. Henryk Hoser, rekao je talijanskoj agenciji Alteia da biskupi i svećenici smiju organizirati hodočašća u Međugorje. Objasnio je kako je time dokinuta odluka Biskupske komisije Jugoslavije, koja je branila službena organiziranja hodočašća, ali je dopuštala svećenicima dolazak u Međugorje kao duhovnoj pratnji.

Kako Večernji List doznaje iz vatikanskih izvora, najizglednija je opcija da Međugorje postane zasebnom biskupijom, nad kojom će izravnu jurisdikciju imati Sveta Stolica. Dosad se govorilo o nekoliko mogućnosti, ali je prevladao stav da zbog negativnog stava mjesnog biskupa Međugorjem treba upravljati Vatikan.

Pročitajte i ovo Susret pape Franje sa Sylvesterom Stalloneom - 1 Nesvakidašnji susret Papa Franjo i Stallone oponašali boksače: "Spremni? Boksajmo!" Fra Marinko Šakota, međugorski župnik vjernici oduševljeni Međugorje dočekuje novog papinog vizitatora: "Dobit će određena izvješća prije nego dođe tako da će odrediti prioritete..."

Izvor je rekao da se zna ime biskupa, ali da je ta informacija u ovom trenutku tajna. Dodao je da će se s objavom čekati do umirovljenja mostarsko-duvanjskog i trebinjsko-mrkanjskog biskupa, mons. Ratka Perića, koji će za nešto više od godinu dana navršiti 75 godina i steći uvjete za mirovinu.

Mons. Hoser rekao je talijanskoj agenciji kako je “pobožnost Međugorja dopuštena” jer ona “niti je zabranjena niti što ima biti u tajnosti”.

"Moja misija bila je upravo analiza pastoralne situacije i prijedlog njezina poboljšanja", rekao je Hoser ponovivši kako ga papa Franjo u Međugorje nije poslao da istražuje fenomen i vjerodostojnost ukazanja, nego da poboljša pastoralne situacije milijunima međugorskih hodočasnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene