Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klijent šokiran

Prva presuda u korist banaka u slučaju švicarac, no saborski zastupnik Aleksić poručuje: "Past će na Vrhovnom sudu"

Dalibor Špadina i Eugen Zadravec (Foto: Dnevnik.hr)
Dalibor Špadina i Eugen Zadravec (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Dalibor Špadina i Eugen Zadravec (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Iznenađenje sa zagrebačkog županijskog suda u slučaju švicarac. Sudac je presudio u korist banke i nakon odluke visokog trgovačkog suda da je valutna klauzula ništetna te brojnih presuda u korist klijenata.

Iz uduge Franak u posljednje vrijeme stalno pozivaju građane da tuže banke za odštetu. Istražili smo, znači li ova presuda da bi i drugi klijenti sporove s bankama mogli i izgubiti.

Pročitajte i ovo Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Kreditne nedaće Lex Franak: Hoće li uskoro doći do novog rješenja za zadužene u Švicarcima? Slika nije dostupna Konverzija nije prepreka "Ovo je veliko ohrabrenje": Donesena je prva pravomoćna presuda za ništetnu valutnu klauzulu švicarskog franka i promjenu kamate

Iako je odvjetnik, Eugen Zadravec izgubio je spor sa Zagrebačkom bankom oko kredita u švicarcima. Presuda ga je šokirala. "Imaju istovremeno presudu suda europske unije, presudu ustavnog suda republike hrvatske, imaju presudu vrhovnog suda, imaju presudu visokog trgovačkog suda", kazao je Zadravec.

Iz zagrebačke banke, u čiju je korist presuđeno u ovom slučaju, nismo dobili odgovor. Iz Udruge banaka kažu da banke članice udruge ne mogu javno komentirati sporove sa svojim klijentima bez obzira tko je dobio spor.

No udruzi banaka nisu čudne različite presude. "Čak i u predmetima koji su naizgled srodni, sudska praksa nije u svemu ujednačena, tako da nije neobično ni da različiti sudovi i u takvim predmetima različito tumače propise i donose različite odluke", priopćeno je iz Hrvatske udruge banaka.

Ne postoji ustaljena sudska praksa

Sa županijskog suda u zagrebu su nam rekli kako u slučaju švicarac još ne postoji ustaljena sudska pa svaki sudac u svakom pojedinačnom slučaju može presuditi prema vlastitom mišljenju.

Saborski zastupnik Aleksić misli da se tako ne smije suditi nakon odluke visokog trgovačkog suda o ništetnosti valutne klauzule. "Odluka visokog trgovačkog suda obvezujuća je za sve sudove pa tako i za županijski sud u zagrebu i ta odluka koja je donesena, donesena je prije te odluke, nije relevantna i ona će biti srušena na vrhovnom sudu", kazao je saborski zastupnik (SNAGA) Goran Aleksić.

Aktivist Denis Smajo poručuje svima koji idu u tužbe protiv banaka da se ne trebaju brinuti oko ove presude. "Velik broj tužbi je u korist građana čak bi rekao 99 posto u korist građana što se tiče kamatne stope,a što se tiče valutne klauzule u švicarcima i same ništetnosti ugovora tu tek očekujemo val pozitivnih tužbi", smatra Denis Smajo, savjetnik Saveza "Potrošač".

Iz odvjetničkih krugova nam ipak kažu da su različite presude sudaca moguće sve dok Vrhovni sud utvrdi obveznu sudsku praksu u slučaju švicarac. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene