Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HNS ipak ostaje u vladi

Sindikati dogovorom Vrdoljaka i Plenkovića nisu impresionirani: "Nama je to potpuno neprihvatljivo"

Čelnici HDZ-a i HNS-a dogovorili su da će, osim povećanja osnovice plaća od već obećanih 6,12 posto, do zadnjeg dana lipnja 2020. Vlada donijeti i Uredbu o koeficijentima. Ukoliko uredbu iz bilo kojeg razloga ne donesu, koeficijenti će se učiteljima i policajcima povećati od 1. srpnja za dva posto. Sindikatima je (i) ovakav prijedlog neprihvatljiv, no očekuju barem početak pregovora s Vladom.

Održan je koalicijski sastanak u Banskim dvorima, a nakon njega su ostali razgovarati Ivan Vrdoljak i Andrej Plenković te, čini se, postigli dogovor da se sindikatima učitelja ponudi nešto više. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske'' Ivan Penava i Andrej Plenković Navodno tajno snimljeno Plenković snimljen kako vrijeđa Penavu i Most? "Moja baba pokojna bi tako mogla biti gradonačelnica Vukovara... Most - to su bolesnici"

Vrdoljak je nakon izlaska s tog sastanka novinarima rekao da je premijer Plenković prihvatio HNS-ov prijedlog rješenja da se u idućoj godini, pored najavljenog rasta osnovice (6,12 posto), donese i uredba o koeficijentima do 30. lipnja. Ponudili su i "osigurač" za slučaj da se takva uredba ne donese do zadanog roka, koeficijenti će se 1. srpnja 2020. povećati za dva posto. 

"Moj prijedlog će biti da prihvatimo prijedlog premijera i dođemo sutra na sjednicu Vlade", rekao je Vrdoljak uoči odlaska na sjednicu Predsjedništva HNS-a.

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, nakon sastanka je također potvrdio da je dogovoreno da uredba o koeficijentima bude gotova do 30. lipnja. "Kako bismo stvorili pozitivan pritisak na izradu te uredbe, odlučili smo u slučaju da ne bude donesena da ide dva posto za potplaćene resore, a tu su policija i prosvjeta", rekao je Jandroković.

Dodao je da će "ljudi zaduženi za pregovore" razgovarati sa sindikatima te dodao da je "ovo dobra ponuda". O eventualnoj zabrani štrajka, tvrdi, nisu razgovarali. "Volio bih da štrajk prestane. Mislim da stvaramo uvjete da i druga strana pokaže spremnost na dijalog", rekao je Jandroković nakon izlaska iz Vlade.

Sindikati: "To je neprihvatlivo"

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nije pretjerano impresioniran dogovorom HDZ-a i HNS-a. 

"Njihovi pregovori su završili, a pregovori između Vlade i sindikata još nisu ni započeli jer do sada dijaloga nije bilo", rekao nam je Mihalinec, dodajući da sindikati ipak očekuju dijalog i odazvat će se kada iz Vlade dobiju poziv. 

Ideja o povećanju koeficijenta u zasad nepoznatom postotku, koje bi se trebalo dogoditi do kraja lipnja 2020. godine nije im pretjerano zanimljiva. "Ako je dogovor da je povećanje koeficijenta od 6,11 posto jednak povećanju koeficijenta od 2 posto, onda je to za nas potpuno neprihvatljivo", kaže Mihalinec, uz napomenu da će se detaljnije o svemu očitovati u četvrtak.

Najprije koalicija, onda bilaterala

Prije tog "bilateralnog sastanka" čelnika HNS-a i HDZ-a, održan je i sastanak svih koalicijskih partnera. 

"Razgovaralo se o svemu što se do sad govorilo. Postoje neke njihove međusobne matematike koje moraju napraviti. Mora biti do sutra, sutra je proračun na dnevnom redu. Nije bilo ni jedne riječi o odgađanju.

Nije bila napeta atmosfera, racionalno se razgovaralo", rekao je Branko Hrg nakon sastanka i dodao da je usuglašeno da će se dizati minimalne plaće.

Sudionici sastanka otkrili su i da je HNS ponudio premijeru da se učiteljima dodatno poveća osnovica za još jedan posto, dakle ukupno za 7,12 posto. Vjeruju da bi to zadovoljilo učitelje i prekinulo njihov štrajk.

HNS želi 150 milijuna kuna kako bi se osigurale veće plaće za prosvjetne radnike, premijer i ministri ovih su dana tvrdili da tih novaca nema. Pitanje je tko je će napraviti politički uzmak, jer ako Andrej Plenković sad da tih 150 milijuna kuna on će politički kapitulirati pred HNS-om, a HNS nema izbora, oni moraju tražiti taj novac inače više neće biti dio vladajuće koalicije, kažu sudionici sastanka u Banskim dvorima.

"Dobro je da smo razgovarali, da su tonovi bili smireni. Taj razgovor se nastavlja u bilateralnom formatu. Vjerujem da će HDZ i HNS doći do točke sporazuma. Ne mogu govoriti što su bili detalji sastanka, samo o oneme što su naša očekivanja i poruke. Govorim o političkim aspektima, a to je da Vlada nastavi raditi posao, a da ne ulazi u tjesnac iz kojeg je pitanje kako bi izašla", rekao je Milorad Pupovac nakon sastanka.

"Pada li Vlada? Pada kiša"

Sve glasnije najave kako se koaliciji HDZ-a i HNS-a bliži kraj premijer i prvi čovjek Sabora ranije nisu željeli komentirati.

Na pitanje pada li Vlada ili će nastaviti sa 76 ruku, Plenković je samo poručio "predsjedanje Europskom unijom", a Jandroković je kazao "pada kiša"

Potpredsjednik Vlade, HNS-ov Predrag Štromar danas je u Saboru na pitanje dolaze li on i Blaženka Divjak sutra na Vladu tek kratko poručio:

"Strpite se još malo, vidjet ćete."

Marić: "Vlada ima kvorum i bez HNS-a"

Ministrica Blaženka Divjak prije sastanka nije bila pretjerano raspoložena davati izjave o odnosima s HDZ-om. Poručila je samo kako "budućnost djece i njihova obrazovanja mora biti ispred politike".

Ministar financija Zdravko Marić, koji bi na sastanku koalicijskim partnerima trebao predstaviti proračun, kazao je kako bi proračun trebao sutra biti na Vladi.

Na pitanje što ako Štromar i Divjak ne dođu ne sjednicu, Marić je poručio: "Pa imamo kvorum na Vladi."

Marić je rekao da u prijedlogu proračuna nema kompenzacijskih mjera koje predlaže HNS, ali zato "ima mjera koje se tiču povećanja osnovica  plaća za učitelje kako je to najavio premijer".

"Ako Vlada treba pasti, neka padne čim prije"

Šef HSLS-a Darinko Kosor rekao je kako oni nemaju problema s proračunom, a na pitanje o budućnosti koalicije odgovorio je: "Ako Vlada treba pasti, neka padne čim prije."

Šef HDS-a Branko Hrg kaže kako ne zna hoće li se i u kolikoj mjeri na sastanku raspravljati o odnosima unutar koalicije.

"Mislim da je ministrica Blaženka Divjak u svom čudnom ministarskom ponašanju dovela do ovakve situacije i da sada mora pronaći neko rješenje", smatra Hrg. 

Podsjetimo, HNS već danima ističe kako ne žele odustati od povećanja plaća prosvjetarima. Zato su najavili da HNS-ovi ministri neće doći u četvrtak na sjednicu Vlade na kojoj će biti predložen proračun.

HDZ, pišu mediji, neće pristati na ucjene HNS-a pa je prema tome izvjestan izlazak HNS-a iz Vlade.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak jučer je rekao kako ministri iz kvote HNS-a neće biti na Vladinoj sjednici u četvrtak ako na njoj bude prijedlog proračuna za iduću godinu bez ukalkuliranih izdvajanja za zaposlene u obrazovanju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene