Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Izbori za Europski parlament: Tko je siguran, a tko otpada?

Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP)
Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP) Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP) Foto: Afp Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) Foto: Afp Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) Foto: Afp Što i kako rade hrvatski europarlamentarci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što i kako rade hrvatski europarlamentarci (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Europski parlament (Foto: AFP) Galerija 1/5 >>
Europski izbori u svibnju u Hrvatskoj će za mnoge biti veliki test. HDZ i SDP prvi put idu samostalno na izbore, a Živi zid i MOST prvi put i izlaze na te izbore. Test je i za liberalnu opciju. Svjestan potopa, čelnik HNS-a nudi koaliciju liderima Amsterdamske koalicije. I očekivano dobio je odbijenicu.

Ivan Vrdoljak za europske izbore više ne može računati na SDP s kojim je godinama surađivao, a ne želi ga na zajedničkoj listi ni novi saveznik HDZ. Sada se Vrdoljak okrenuo onima koji su ga napustili. Tvrdi, ni europskim liberalima nije jasno što se događa u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Tonino Picula, kandidat SDP-a na izborima za Europski parlament (Foto: Dnevnik.hr) Europski izbori Picula: ''Otvorilo nam se 10 i pol milijardi eura, više od pola godišnjeg proračuna Republike Hrvatske'' Slika nije dostupna ''Izvanredno mjesto za život'' Puljak: Dosadašnji europarlamentarci nisu dovoljno zastupali Hrvatsku i Europu kakvu želimo

''I oni se pitaju zašto se ne ujedinimo. Ja sam rekao da mi kao najveća i najveća i najorganiziranija i najjača liberalna stranka ćemo pružiti ruku. A oni će donijeti odluke. I mi ćemo isporučit jedan mandat'', rekao je Ivan Vrdoljak odgovarajući na pitanje izborima za Europski parlament.

Ni 24 sata nakon ponude došla je i odbijenica. ''Samo eventualnim koalicijskim partnerima koji će eventualno imati, ja nekako svojim iskustvom mislim da se čuvaju tvitova u tri ujutro'', rekla je Anka Mrak Taritaš.

Zato je Amsterdamska koalicija prigrlila HSS, a do kraja godine bit će gotova lista za parlament. ''Mislim da ćemo ići najjačim imenima'', rekao je Krešo Beljak, lider HSS-a.

HSS je u grupaciji pučana, a sada ide s liberalnom opcijom. Krešo Beljak tu ne vidi problem: ''U Europskim pučanima ima svega od Orbana do Vučića''.

HDZ prvi put ide samostalno. ''HDZ ima dovoljno snage i jaka je stranka da može pobijediti ponovno na izborima'', rekla je Dubravka Šuica.

A hoće li nakon okretanja leđa premijeru Ivana Maletić biti na listi? Upućeni kažu da, ali ne baš visoko na listi. No pri vrhu će biti zastupnica lojalna Plenkoviću. ''Vjerujem da ću biti na listi, ali to ovisi o stranci i onome čime smo doprinijeli'', dodaje Šuica.

SDP također ide samostalno. Nakon neuspjelog puča protiv Davora Bernardića u kojem je sudjelovao i Rajko Ostojić nije sigurno da će biti na listi za izbore.

''To ovisi o njemu hoće li htjeti. Možda je najbolje pitati njega. Ima mjesta za sve ljude koji su spremni raditi'', odgovorio je Bernardić.

Iako nisu Bernardićev izbor, Biljanu Borzan i Tonina Piculu teško može izbjeći. Živi zid prvi je put na europskim izborima i dalje s istim stavom da su protiv Europske unije. ''Opcije koje su ili euroskeptične ili protiv Europe dobivaju zamah i postoji mogućnost da na sljedećim izborima preuzmu EU parlament'', rekao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

Njihovi izabrani zastupnici djelovat će s talijanskom vladajućom strankom Pet zvjezdica.

MOST još mora odlučiti s kime surađivati, ali su uvjereni kako će na europskim izborima biti iznenađenje. ''Ono što znamo je da će biti nešto novih lica i naravno prepoznatljivih Mostovaca'', rekao je Nikola Grmoja.

Od Europe se opraštaju Ivan Jakovčić, Ruža Tomašić, a način da nekako ostane u Bruxellesu traži Marijana Petir.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene