Sljedeći europski izbori održat će od 23. do 26. svibnja 2019., potvrdila je u srijedu izvjestiteljica Europskog parlamenta Danuta Hubner (EPP) na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Galerija Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) +0 Europski parlament (Foto: AFP)

"Sljedeći izbori će se održati od 23. do 26. svibnja 2019. Vremena je malo. Građani Europske unije će izaći na birališta i po deveti put za redom birati zastupnike u EP-u", kazala je Hubner.

Vezani članci Možemo! Možemo! za koordinatore stranke izabrao Benčić i Tomaševića: "Pitanje je kada ćemo preuzeti vlast nad cijelom zemljom" Slika nije dostupna Petir u EU parlamentu zatražila zaštitu turističkih poduzetnika

Zastupnici su u srijedu s 492 glasa "za", 14 protiv i 24 suzdržanih podržali prijedlog Vijeća iz ožujka ove godine.

Nakon konzultacija s EP-om, od Vijeća se očekuje da finalizira proceduru do kraja lipnja 2018. kako bi članice Europske unije imale dovoljno vremena za organizaciju narednih izbora za Europski parlament.

Nakon što je Vijeće danas dobilo mišljenje parlamenta, odluka se i službeno usvaja. Prema pravilima, ovu vrstu odluka donosi Vijeće, odnosno zemlje članice, dok Europski parlament ne suodlučuje, nego samo daje mišljenje.

Izbori za Europski parlament održavaju se svakih pet godina. Prema izbornom zakonu iz 1976., izbori bi se trebali održati od 6. do 9. lipnja 2019.

Zemlje članice su zaključile da nije moguće održati izbore na te datume te su se jednoglasno dogovorile za alternativne datume.

Zadnji europski izbori održani su od 22. do 25. svibnja 2014. Izbori se provode u svim zemljama članicama. Za sljedeći saziv bira se 705 zastupnika, a Hrvatska će imati 12 umjesto sadašnjih 11 zastupnika. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju