Tomislav Gligora
Tomislav Gligora Foto: Marin Tironi/Pixsell

Vlasnik tvrtke Fleksbit Tomislav Gligora (36) pušten je u četvrtak iz istražnog zatvora nakon što je dopunio obranu i priznao nedjelo u kraku Uskokove istrage u kojoj je osumnjičen za namještanje poslova za razvoj softvera za Hrvatsku lutriju, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.


Uz Gligoru, na slobodi se od 22. studenog nalazi i bivši direktor logistike Hrvatske lutrije i tajni partner u Fleksbitu Željko Fadljević (46) kojeg Uskok sumnjiči da je Gligorinom Fleksbitu u postupcima javnih nabava osiguravao status jedinog valjanog ponuditelja omogučavajući mu dobivanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom lutrijom.

Vezani članci PR Podignut dobitak sedmice PR Zlatko iz Zlatara preuzeo automobil

Fadljević je, doznaje se iz izvora bliskih istrazi, također dopunio svoju obranu i priznao djelo koje mu se stavlja na teret.

Gligora i Fadljević osumnjičeni su, zajedno s također tajnim suvlasnikom Fleksbita Goranom Puklinom (47), da su dogovarali kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda i prilagođavanje natječaja profilu i certifikatima stručnjaka Fleksbita kako bi ta tvrtka bila jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uvjete.

Na taj način je, priopćila je policija i Uskok, Hrvatska lutrija kao investitor Fleksbitu dodijelila javne nabave IT usluga u vrijednosti od 8,2 milijuna kuna.

Gligori, Fadljeviću i Puklinu je određen istražni zatvor zajedno s njegovom suprugom i bivšom tužiteljicom u predmetu Agrokor Mirelom Alerić Puklin (48) koju se u drugom kraku Uskokove istrage sumnjiči da je optuženoj u tom predmetu Piruški Canjugi (56), putem svojeg supruga Gorana Puklina i poznanika Canjugine obitelji dostavljala važne informacije o stanju predmeta i tajnom postupanju državnog odvjetništva.

Bivšu zamjenicu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu sumnjiči se da je nekadašnjoj članici uprave Agrokora davala upute o načinu i sadržaju obrane te radnjama koje bi trebala oduzeti kako bi izbjegla kaznenu odgovornost, precizirali su ranije policija i Uskok.

Mirela Alerić Puklin i Piruška Canjuga su puštene iz istražnog zatvora 25. studenog nakon što su ispitani svi svjedoci koji su u odnosu na njih predloženi, dok se Goran Puklin još uvijek nalazi u pritvoru, a prema izvorima iz istrage jedini je osumnjičeni koji poriče optužbe.

Uhićena Gabrijela Žalac odlazi iz kuće u pratnji istražitelja Uhićena Gabrijela Žalac odlazi iz kuće u pratnji istražitelja - 2 Žalac se ne osjeća krivom za pogodovanje: "Negira sve što joj se stavlja na teret i mislim da se ona našla doista u vrlo teškoj situaciji"

Matija Posavec Priznao da je korumpiran, a oni mu na Facebooku pišu hvalospjeve i pjesmice: "Ugled ti je srušen, al' posao nije završen"

Uz to, Puklina se sumnjiči da je kao šef marketinga jedne tvrtke, od prosinca 2018. do ožujka 2019., angažirao četiri studentice da u zagrebačkom Studentskom centru preuzimaju ugovore o obavljanju studentskog posla u kojima će tu tvrtku navesti kao poslodavca.

Puklin je potom, navode Uskok i policija, djelatnicima računovodstva lažno prikazao da su studentice po njegovom nalogu obavile administrativni posao, na temelju čega je tvrtka posredstvom Studentskog centra isplatilo studenticama ugovorene honorare, a koje su mu predavale u cijelosti ili umanjene za 300 kuna.

Na taj način je Puklin, ističe tužiteljstvo i policija, pribavio materijalnu korist od 19.400 kuna, dok je tvrtki pričinio štetu u ukupnom iznosu od 23.600 kuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju