Ivo Sanader pravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu veću od pet godina zbog slučaja Planinska te ide u zatvor.

Galerija


Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak analizirao je najzanimljivije aspekte današnje presude Ivi Sanaderu.

Kako će država naplatiti 17 milijuna kuna za koje je osuđen u slučaju Planinska?

Vezani članci Ratko Maček Pred kamere Provjerenog sjeo je Ratko Maček: "Na tom dijelu sastanka, na kojem je navodno bilo riječi o Fimi mediji, ja nisam bio" Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Pravomoćna presuda u aferi Planinska: Sanader čeka ovrhu i odluku gdje će služiti zatvorsku kaznu

"Način na koji će se država naplatiti je zbilježba i blokada sve pokretne i nepokretne imovine.

Iz mase blokirane imovine Ive Sanadera, država će se pokušati naplatiti. Pitanje je hoće li u toj imovini biti dovoljno, kao što je i pitanje mora li Sanader sam podmiriti tu štetu kao što je sud naložio da dijelom solidarno, među ostalima, to plati i Stjepan Fiolić.

Nije poznato kakve je presuda Vrhovnog suda u odnosu na Mladena Mlinarevića i Stjepana Fiolića koji su odlukom Županijskog suda osuđeni na godinu dana zatvora u zamjenu za opće dobro. Županijski sud je dobio samo odluku da je Ivo Sanader dobio kaznu veću od pet godina zatvora i da ga mora uhiti i sprovesti u Remetinec. Vrhovni sud nije specificirao niti kolika je kazna zatvora, a niti kakva je sudbina ostalih osuđenika, tako da nije isključeno da će tu štetu od 17 milijuna kuna dijelom morati platiti i ostali optuženici u suđenju za zgradu u Planinskoj za koju se ni vještaci nisu mogli složiti koliko vrijedi.

Jedan je vještak vještačio trenutačno postojeće stanje zgrade, a drugi perspektivu i mogućnosti zgrade. Primjerice ako se u toj zgradi napravi hotel od pet zvjezdica ona ona vrijedi više."

Kakve su sada pravne mogućnosti za tim Ive Sanadera?

"Pravne mogućnosti vrlo su sužene. Oni mogu sada podnijeti tužbu Ustavnom sudu zbog povrede prava na pravično suđenje. Također i zahtjev za prekid izvršenja kazne ukoliko se Sanaderovo zdravstveno stanje dramatično pogorša. On se često žalio na svoje loše zdravstveno stanje.

Ali, zatvorski sustav u Zagrebu ima zatvorsku bolnicu u Dubravi u kojoj se Sanaderu može pružiti sva potrebna liječnička pomoć. Uostalom, može se liječiti u nekoj od civilnih bolnica."

Hoće li mu se tri i pol godine provedenih u pritvoru uračunati u ovu kaznu?

"Vrijeme provedeno u pritvoru neće mu se uračunati u kaznu. Ivo Sanader će morati služiti punu kaznu, jer je u pritvoru bio zbog drugog predmeta, odnosno u slučaju Fimi media. Ovo je pravomoćna sudska odluka, izvršna je, obvezujuća, konačna. Na nju nema prava žalbe niti bilo kakvih drugih mogućnosti. Sad će biti određeno gdje će biti upućen na izdržavanje kazne. Prve opcije su Glina i Lepoglava za kazne iznad pet godina zatvora.

No ne treba zaboraviti da se protiv njega vodi još nekoliko aktualnih sudskih postupaka i da će iz najjednostavnijeg mogućeg razloga – ekonomičnosti i troškova vođenja postupka, Sanader možda i ostati u Remetincu. Tako bi nekoliko mjeseci, možda i godinu mogao ostati u Zagrebu."