Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVOMOĆNA PRESUDA

Ivo Sanader stigao u Remetinec, na putu do zatvora zaustavio se u sjedištu krim-policije

Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr)
Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Ivo Sanader (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivo Sanader u pratnji policije odlazi u Remetinec (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Ivo Sanader pravomoćno je nakon razmatranja Vrhovnog suda osuđen na zatvorsku kaznu veću od pet godina zbog slučaja Planinska te ide u zatvor, potvrđeno je portalu DNEVNIK.hr.

19:55 - ''Dvadeset minuta je otprilike vrijeme koje je potrebno od Kozarčeve do Remetinca, ali Sanader je putovao puna dva sata. Očito ima te čudne puteve. Kada je počelo spektakularno suđenje u aferi Fimi media, tada je Sanader kasnio sat i pol jer je morao ići na hitan liječnički pregled. Razlog sadašnjeg kašnjenja je da su Sanadera odveli u krim-policiju gdje je morao ispuniti formulare koji su uobičajeni prilikom uhićenja. Čedo Prodanović mi je rekao da je ovo novi trijumf pravne države i kako apsolutno ne vidi ni jedan razlog za ovakvu presudu'', rekao je reporter Andrija jarak u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Politička korupcija Kako će država do Sanaderovih 17 milijuna kuna koje mora platiti zbog presude za Planinsku? Slika nije dostupna ''Preblaga kazna prvostupanjskog suda'' Vrhovni sud napokon objavio presudu za Planinsku: Sanaderu kazna od šest godina zatvora

19:12 - Sanader je stigao u Remetinec, potvrdio je reporter Andrija Jarak.

18:39 - Sanader je bio prvo prevezen u krim-policiju kako bi se riješila papirologija i sada je na putu za Remetinec, javio je reporter Andrija Jarak.

17:27 - U pratnji policije iz dvorišta je izašao Ivo Sanader te je odvezen u zatvor. Kratko se pozdravio s odvjetnicima riječima: ''Bok Čedo, bok Jadranka!''

17:25 - Reporter Andrija Jarak uživo u Vijesti Nove TV javio je kako je Županijski sud je zaprimio obavijest od Vrhovni sud da je Ivi Sanaderu određen istražni zatvor koji se primjenjuje za svaku kaznu veću od pet godina. No, na Županijskom sudu kažu da iz odluke Vrhovnog suda nije moguće utvrditi koliku je kaznu zatvora točno dobio Ivo Sanader, nego samo piše da je ta kazna zatvora veća od pet godina i da zbog toga mora u zatvor u Remetincu. Odluka je obvezujuća i na nju nema pravo žalbe.

17:04 - Sanader je izašao pred novinare i dao izjavu. Rekao je da nije kriv i da se radi o političkom progonu. ''Svjedoci smo još jedne sramotne epizode Hrvatske pravne države. Jer ovo što se danas dogodilo na Vrhovnom sudu, ako je točno ono što mediji izvješćuju, jer mi još nemamo nikakvo rješenje je poraz pravne države. Ovo je jedan od najglupljih, jedan od najbezveznijih predmeta za koje sam čuo. Nema nikakvog dokaza. Fiolić je isto tako kao i Ježić jedan svjedok koji kaže da je dolazio ovdje u ovu kuću. Tada je ovdje stajala policija i kontrolirala svakoga tko je trebao doći i sve što je nosio sa sobom. Ovo je smiješno. Presuda je trebala pasti'' rekao je.

Odvjetnici su izašli s njim ispred kuće pred novianre i rekli da su za presudu saznali iz medija. ''Od medija smo saznali kakva je odluka Vrhovnog suda. Dobili smo obavijest od novinara. Nismo je dobili od suda. Ponavlja se špranca, sve ide prvo novinarima, a onda nama'', rekla je odvjetnica Jadranka Sloković.

''Optužbe su potpuno besmislene, to su sve laži jedna do druge'', dodao je Sanader. Potom je s policajcima ušao u dvorište kuće.

17:01 - Policija se parkirala u blizini Sanaderove kuće, a potom je iz dvorišta izašao Sanader.

Iz policije su ranije potvrdili da kreću u postupanje. ''Nadležna policijska uprava zaprimila je od Županijskog suda u Zagrebu dovedbeni nalog. Policija u odnosu na zaprimljeni nalog krenula je u postupanje, kako bi se taj nalog izvršio'', rekla je Marina Mandić, glasnogovornica MUP-a.

16:44 - U jednom je trenutku s prozora kuće izvirila Sanaderova supruga Mirjana, koja je mobitelom fotografirala okupljene.

16:32 U kuću Ive Sanadera u Zagrebu stigli su i odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

16:20 Stižu prve reakcije na presudu Sanaderu. Nikola Grmoja kazao je kako nije "samo on (Sanader) krao, mnogi su mu pljeskali".

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić za portal DNEVNIK.hr potvrdio je kako je rješenjem Vrhovnog suda Sanader osuđen na težu zatvorsku kaznu dužu od 5 godina, što znači da Sanader sigurno ide u zatvor.

Ovom odlukom bivši premijer Sanader upućuje se u Remetinec, a zatim i na izdržavanje kazne zatvora. Sudac je izdao dovedbeni nalog, što znači da bi se već danas trebalo postupati prema tom nalogu.

"Automatski se primjenjuje obligatorni istražni zatvor. Sudac je odmah izdao dovedbeni nalog koji se dostavlja policiji koja je dužna odmah postupiti po tom nalogu, otići na adresu, lišiti ga slobode i dovesti u zatvor. Ako ga nema adresi, treba ga potražiti na ostalim mogućim adresama na kojima bi se mogao nalaziti, a ako se ni tad pronađe -  raspisuje se tjeralica", kazao je Devčić.

Dodao je kako Sanader zbog slučaja Planinska dosad nije bio u istražnom zatvoru te kako njegovo zdravstveno stanje ne utječe na izdržavanje kazne. 

Podsjetimo, u ovom slučaju bivši premijer prvo je prije dvije godine nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, a mora, sa svojim suoptuženicima, vratiti 15 milijuna kuna. Oduzeto mu je i 17 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi.

Suoptuženici Stjepan Fiolić i Mladen Mlinarović osuđeni su svaki na po godinu dana zatvora, s tim da je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Tamara Laptoš, zamjenica Glavnog državnog odvjetnika, tvrdila je kako se u ovom slučaju radi o „jednom najtežem obliku političke korupcije“ te je poručila i da se USKOK žalio zbog preblagih kazni.

Milijuni kuna u kutiji

USKOK je ustvrdio da je Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, dok je ministar bio Petar Čobanković, kupilo zgradu u Planinskoj od Stjepana Fiolića koji je u to vrijeme bio saborski zastupnik HDZ-a.

Bivši premijer sve optužbe u ovom slučaju je odbacio rekavši da je USKOK ucjenjivao njegove suoptuženike.

Sanader je nepravomoćnom presudom po Uskokovoj optužnici proglašen krivim da je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću i njegovim tvrtkama da 2009. godine po znatno višoj cijeni od tržišne Ministarstvu regionalnog razvoja proda zgradu u zagrebačkoj Planinskoj ulici. Prema presudi, državni proračun je zbog prenapuhane cijene oštećen za 15 milijuna kuna, dok je Sanader od Fiolića dobio proviziju od 17 milijuna kuna.

Bivšem predsjedniku HDZ-a ujedno je i naloženo vraćanje primljenih 17 milijuna kuna, a razliku u cijeni od 15 milijuna kuna u državni proračun bi solidarno trebali nadoknaditi Sanader i Fiolić te njegove dvije tvrtke. Tim tvrtkama je izrečena i novčana kazna u iznosu od 120.000 kuna.

Fiolić je priznao da je uz Sanaderovu pomoć prodao zgradu na temelju lažnog elaborata te je izjavio kako je Sanaderu u kartonskoj kutiji odnio 10 milijuna kuna i milijun eura u njegovu kuću u zagrebačkoj Kozarčevoj ulici.

Bivši premijer je sve optužbe u ovom slučaju odbacio kazavši da je Uskok ucjenjivao njegove suoptuženike, a optužbu niječe i Mlinarević.

Suđenje u aferi Planinska trajalo je od travnja 2013. do travnja 2018. godine, a učestalo je prekidano zbog Sanaderove bolesti. On je u međuvremenu tijekom tog postupka izašao iz pritvora nakon što je Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu za afere Hypo i Ina – MOL, dok je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu za aferu Fimi Media. U tijeku je ponovljeno suđenje u aferama Ina-MOL i Fimi Media.

Sanader je u listopadu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo, dok je nepravomoćno oslobođen optužbi za aferu HEP-Dioki. (D.I./Hina)

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene