Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana bivšeg premijera

Sanader: HDZ nije lopovska stranka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik vlade i HDZ-a Ivo Sanader i treći je dan iznosio svoju obranu u slučaju Fimi medija, do sada najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici u kojoj je na optuženičkoj klupi i njegova bivša stranka.

Na samom početku ročišta Sanader se dotaknuo iskaza Nevenke Jurak koja je, kaže, sedam puta davala iskaz i nijednom nije njega spomenula. 'Uvijek zaključuje: to o Sanaderu mi je rekao Mladen Barišić. I to je dokaz da nije postojala udružena skupina, barem ne s moje strane', kaže bivši premijer dodajući kako nijedan od 130 svjedoka optužbe nije rekao niti potvrdio ono što stoji u optužnici, kao što ni direktori državnih i privatnih poduzeća nisu spominjali njegovo ime.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Nervozni Penava napao novinarku: "Iz vas izbija neka huja." Izbjegao odgovor na ključno pitanje

'USKOK se poslužio prokušanom metodom - zatvori osumnjičene i onda s njima trguj. Ako me Jurak ne optužuje kao ni Pavošević, a Barišić kaže da je sam nazivao tvrtke i direktore, gdje je tu moja uloga? Nitko od njih nije potvrdio moje sudjelovanje. Optužuju me da sam stvorio paralelnu skupinu. Ako je HDZ kriv, po toj logici je trebalo optužiti i Vladu. Jer nije HDZ vlasnik državnih poduzeća, nego Vlada', kazao je Sanader.

'Na čemu Uskok temelji optužnicu? Na izjavi Mladena Barišića koji priča o tobožnjem udruživanju. Gdje su tu dokazi?', pita se Sanader.

'U ovom trenutku branim sebe, branim HDZ, jer HDZ nije lopovska stranka', tvrdi Sanader i ponovno kaže da je trebao biti na slobodi. Sutkinja ga upozorava da drži kombinaciju političkog govora i završne riječi jer se stalno ponavlja. 'Sve ovo što govorite već smo čuli. Ja vas neću prekidati, ponovite to i deset puta ali pokušajte govoriti o činjenicama', rekla mu je sutkinja Ivana Čalić.

'HDZ NIJE LOPOVSKA STRANKA'

'Terete me ljudi koji su osuđivani kriminalci. HDZ nije lopovska stranka nego stranka koja je stvorila Hrvatsku i uvela je u NATO i EU', rekao je Sanader. Nakon što je nekoliko puta ponovio tezu da nije organizator udružene skupine Sanader počinje govoriti o famoznom sastanku s direktorima javnih poduzeća u Vladi na kojem im je prema optužnici naložio da sve marketinške aktivnosti moraju raditi s Fimi medijom.

'Famozni sastanak u Vladi je bio jedan od stotinu kakvih je bilo u mom mandatu. S odmakom od dvije godine mogu reći da je to bio rutinski sastanak kakve ima premijer. Izbori su bili u studenom, a sastanak u travnju. Kakve veze to ima s izborima? Jesam li ja tad rekao da naglase svoje poslovne uspjehe, ne sjećam se, ali dopuštam. Dobri rezultati državnih tvrtki su i dobra reklama Vladi koja im je vlasnik. Barišić na tom sastanku nije bio kao rizničar stranke.To nije bio stranački sastanak na kojem se dogovaralo financiranje stranke', tvrdi Sanader.

'Nisam spominjao Fimi mediju, nisam davao nalog s kim trebaju raditi. Barišić je na sastanku bio u funkciji ravnatelja Carine. Optužnica kaže da sam zatražio da rade s Fimi i da naruče poslove bez stvarne potrebe. Na temelju čega su došli do ovih inkriminacija? Nitko od sudionika to nije rekao, ali USKOK tvrdi ove tri stvari', kaže Sanader.

Ročište je za danas prekinuto i nastavit će se 14. listopada.

Iako je bivši premijer na sud stigao s fotografijama umjetničkih djela iz svoje kolekcije, danas nije govorio o tome kako je stekao tu kolekciju koja je zaintrigirala javnost, ali i USKOK-ove istražitelje.

>> Sanader: Danas mi je krivo što sam dao ostavku

U posljednja dva izlaganja nekada najmoćniji hrvatski političar nazvao je Uskokovu optužnicu suludom, zaključujući da stvari koje mu se stavljaju na teret ne bi radio ni 'bombaš samoubojica'.

Odbacio je optužbe da je u 'zajedničko djelovanje' povezao stranačkog rizničara, glasnogovornika, blagajnicu i vlasnicu tvrtke po kojoj je nazvana najveća afera u hrvatskoj politici.

Ustvrdio je da ga je lažnim iskazom inkriminirao bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, iako ga je nakon dolaska na vlast, kako tvrdi, spasio od haškog progona. Cijela optužnica je, po Sanaderovim tvrdnjama, rezultat dogovora bivše premijerke Jadranke Kosor i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene