Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana bivšeg premijera

Sanader: Danas mi je krivo što sam dao ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Zagrebu bivši predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader nastavlja s iznošenjem obrane u slučaju Fimi media.

Ivo Sanader danas je nastavio iznošenje obrane objašnjavajući način funkcioniranja HDZ-a te je rekao da će detaljnije objasniti ulogu Ivana Jarnjaka o o čijoj je ulozi govorio i jučer. Jarnjak je, kaže Sanader, bio direktor stranke, čovjek koji je operativno vodio HDZ.

Pročitajte i ovo Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Hoće li uskoro izaći na slobodu? Sanader postao šef zatvorske knjižnice: "Relativno brzo bismo ga mogli vidjeti u Zagrebu" Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela

Bivši premijer konkretno se osvrnuo na financijske transakcije i račune svoje bivše stranke. 'Sve troškove izbornih kampanja, donacija, svih akcija koje je stranka radila, sve je to vodio Ivan Jarnjak. Kad sam preuzeo stranku bilo je puno podračuna gradskih i općinskih odbora i to smo ukinuli. Ostavili smo središnji račun i račune županijskim odborima', rekao je Sanader nastavljajući opširno i detaljno govoriti o funkcioniranju stranke, još uvijek ne došavši do merituma stvari, tj. do inkriminacija da je on zajedno sa suradnici

'KAKO JE JARNJAK OD OSUMNJIČENIKA POSTAO SVJEDOK?'

'Jarnjak je do studenog bio osumnjičenik u ovom predmetu. Optužnica je podignuta u prosincu koji dan iza izbora, izbora u kojima je HDZ izgubio vlast, indikativno je da je optužnica protiv HDZ-a i bivšeg predsjednika podignuta par dana nakon izbora na kojim je izgubio HDZ. Jarnjak je do desetak dana prije dizanja optužnice bio osumnjičenik. Što se dogodilo da je postao svjedok? Ne znam kojim je to čarobnjaštvom Ivan Jarnjak od osumnjičenika postao svjedok? Bivši glavni tajnik je kupio svoj novi status tako što je iskazivao tako kako je iskazivao, pokušavajući u jednom djelu biti objektivan, ali u jednom djelu je meni pokušao staviti na teret sve ono za što je on bio odgovoran i što je bilo u djelokrugu njegovog posla. Jarnjak je trgovao, kao i aktualni suoptuženici koji računaju s time da će, ako terete mene za ono što su sami učinili. pomoći sebi. Što se dogodilo između Jarnjaka i USKOK-a, to ne znamo. Trebao je inkriminirati mene i tako je kupio svoj novi status', rekao je Sanader.

'Jarnjak je na sudu rekao da je moja kći koristila stranački telefon. To je laž. Je li s tim Jarnjak htio sakriti da je njegov sin radio s Fimi medijom? Zna li tata za to?', konstatirao je Sanader.

Sanader je objasnio jedan detalj koji je napravio prvih dana otkako je prisegnuo za premijera, a koji se odnosi na važnost suradnje s haškim sudom. 'Prvi dan nakon davanja prisege za premijera nazvao sam Carlu del Ponte. Znao sam da će biti unutar međunarodne zajednice dilema kako će se HDZ s onim imidžem iz 90-ih postaviti prema međunarodnim partnerima pa i haškom tribunalu. Rekao sam joj da će nova hrvatska Vlada apsolutno poštovati svoje zakone, da ćemo mi zakon o suradnji s Haagom poštivati, a taj zakon je pretpostavka našeg članstva unutar EU, tek nakon toga dolazi međunarodna obveza', ispričao je Sanader.

'SPASIO SAM GA OD HAAGA'

Carla del Ponte tad ga je pitala misli li ozbiljno i konstatirala kako zbog toga ima jedan bonus u njihovim odnosima. On je predložio da taj bonus iskoristi za generala Gotovinu što mu je del Ponte odmah rekla da ne dolazi u obzir. Tada je molio za Jarnjaka, koji je bio osumnjičen za ratni zločin, a kojeg je on htio postaviti za glavnog tajnika. 'Ona je rekla da će to razmotriti planiram staviti za glavnog tajnika. I protiv Jarnjaka nikada nije podignuta optužnica', svjedoči Sanader.

'Jarnjak je doznavši za to rekao da su mi on i njegovih devet pokoljenja zahvalni za to. A evo kako mi je zahvalio. Nije dočekao ni drugo pokoljenje', kazao je Sanader dodavši kako je svjedok svega ovoga bio Luka Bebić, bivši predsjednik Sabora.

Sanader je pojasnio da Jarnjaka nikada ne bi postavio za glavnog tajnika da mu je del Ponte rekla da će se protiv njega dizati optužnica te da je to njeno razmatranje Jarnjakova statusa malo dulje trajalo. 'Kad mi je del Ponte javila i potvrdila da definitivno nema optužnice, predložio sam, a središnji odbor je potvrdio, Jarnjaka za glavnog tajnika', kazao je Sanader.

Bivši premijer rekao je i kako je Jarnjak doveo svog prijatelja Mladena Lackovića da radi u tajništvu stranke. 'Na sudu kaže da sam ja odredio visinu Lackovićevog honorara. To je suludo, pa zar se predsjednik Vlade  i stranke ima vremena baviti time? Znači, sve odluke koje je donio osobito loše, Jarnjak svaljuje na druge, odnosno na mene. Nadalje tvrdi da sam donosio odluke o financijskom poslovanju. Odvjetnik Prodanović ga je pitao da navede jedan primjer, a on se nije mogao sjetiti. Kojem ćemo Jarnjaku vjerovati? Onom koji je rekao da mu nikad nisam davao smjernice ili onom koji je rekao da sam sve vodio?', pitao je Sanader sud.

Nakon jednosatne pauze Sanader je komentirao stranačke jakne na kojima je pisalo 'Željo majstore'. Kaže kako ej te jakne naručio kandidat za gradonačelnika Pitomače Željko Grgačić bez znanja stranke.

'NIKOGA NISAM UDRUŽIO ZBOG POČINJENJA KAZNENOG DJELA'

Nakon toga je nastavio o optužnici za udruživanje. 'Netočno je da sam Barišića, Jurak i Pavošević udružio zbog počinjenja kaznenog djela izvlačenja novca iz državnih tvrtki. Jurak je bila vlasnica marketinške agencije, a nama je nekoliko takvih tvrtki nudilo svoje usluge. Mi smo 2003. izabrali tvrtku Masol, a ne Fimi mediju, a ja sam otad do 2009. gospođu vidio samo jednom . Natjecala se za posao u HDZ-u i nije ga dobila. da sam ja udružio tu grupu u kojoj je članica Fimi medija, onda bi Fimi medija sigurno dobila posao. Ako je Fimi media dobila posao na lokalnoj razini to ne znam, ali s središnjicom sigurno nije radila', tvrdi Sanader.

'Barišić je bio rizničar stranke odgovoran glavnom tajniku. Kako sam ja mogao organizirati tu skupinu? Imao sam ured u Vladi i u stranci, moj dnevni red dogovarao se tjedan dana unaprijed s preciznim trajanjima i temama. Tu nema mjesta padobrancima i improvizacijama. Nema šanse da je netko mogao upasti u taj raspored, osobito niže rangirani stranački dužnosnik poput Barišića. Njemu je Jarnjak šef. Nitko od njih mi nije privatno bio prijatelj. Nitko', kaže Sanader i dodaje kako su njegovi prijatelji Bebić, Selem, Zubović i Rošin s kojim se družio isključivo subotom u Tkalči, a s Biškupićem i Selemom bi išao i u galerije jer su oni, poput njega, kolekcionari.

'DANAS MI JE KRIVO ŠTO SAM DAO OSTAVKU'

'Jesu li ova gospoda iza mene nešto radila, to ne znam, ali to sigurno nema veze sa strankom. Sigurno je bilo situacija, ali kad bih vidio nezakonitost reagirao bih na najjači mogući način, odmah bih sazvao istražno povjerenstvo. Kad su rekli da imamo probleme sa završnim računom, predložio sam smjenu Pavošević. Zašto bih ja kao organizator smjenjivao svoju suradnicu? Tvrdim da HDZ kao stranka nije odgovorna za postupke pojedinca ma kako se on zvao', rekao je Sanader.

'Barišić i Jurak su izjavili kako su mi rekli da Fimi media ispostavlja fiktivne račune. Barišić na sudu kaže da sam ja na to bijesno reagirao. Jurak kaže da sam rekao 'OK, nastavite tako'. To je dokaz o njihovoj vjerodostojnosti. Nakon moje ostavke u godinu i pol dana Barišića sam sreo jednom. Kakva je to grupa koja se ne sastaje? Kod Barišića je bilo 300.000 eura i 2 milijuna kuna koje je predao svom nasljedniku na funkciji Branku Bačiću. Pa ako sam ja vođa skupine, zašto taj novac nije predao meni? Da sam htio muljati, na mjesto rizničara bih stavio svog prijatelja i čovjeka od povjerenja Božu Biškupića. Nikad u životu nisam ni čuo ni vidio Anitu Lončar Papeš ni Bojana Dimića', tvrdi Sanader.

'Danas mi je krivo što sam zbog pritiska oko teritorija dao ostavku. Danas s ovim iskustvom to ne bih uradio. Krivo mi je zbog torture koju prolazi moja obitelj i moji prijatelji. USKOK-ova optužnica nema veze sa stvarnošću. Zašto bih sve to, sav taj trud i energiju koju sam unio u vođenje stranke i države, uništio s Jurak i Barišićem? Što je temelj optužnice? Barišićev iskaz u kojem je priznao da je počinio kazneno djelo. Ovdje je riječ o političkom progonu. Jer kad je Sanader u zatvoru mi smo mirni. To je bila misao vodilja tadašnjeg vodstva HDZ-a', rekao je Sanader i time završio današnji iskaz dodavši kako 'stvari koje mu se stavljaju na teret ne bi napravio bombaš samoubojica'.

Suđenje će se i sutra nastaviti iznošenjem Sanaderove obrane.

>> 'Pjevači su ugovore potpisivali s Jarnjakom. On je sve znao'

Jučer, prvog dana opsežnog izlaganja Ivo Sanader je kazao kako je optužnica, za koju je uvjeren da ju je Državno odvjetništvo napravilo po nalogu njegove nasljednice Jadranke Kosor, sastavljena bez ijednog dokaza koji bi potkrijepili objede njegovih suoptuženika.

Ustvrdio je i da je u tom 'politički motiviranom postupku' prekršen niz njegovih prava te da je sve poslove oko financiranja stranke, koja se također našla na optuženičkoj klupi zbog korupcije, vodio glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene