Sociolog Ivica Maštruko
Sociolog Ivica Maštruko Foto: Jure Miskovic / CROPIX

Sociolog religije Ivica Maštruko ocijenio je da reakcija Svete Stolice, u kojoj kritizira đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića zbog izostanka empatije prema žrtvama seksualnog nasilja, nije neočekivana, ali niti uobičajena pa joj treba posvetiti pažnju.


"Reagiranje nije toliko uobičajeno što se tiče prakse Svete Stolice, nije to rutinski postupak, ali nije neočekivano - to Sveta Stolica može i u nekim drugim slučajevima kad su u pitanju drugi postupci, ne dirajući u pravo biskupa da odlučuje o stvarima na svom području", rekao je sociolog religije te posljednji jugoslavenski veleposlanik pri Svetoj Stolici i prvi hrvatski Ivica Maštruko.

Taj sociolog smatra da je priopćenje sukladno napucima, ponašanju i stavovima pape Franje te da tu nema ničeg posebnog što bi se razlikovalo od dosad zauzetih stavova, izjava i odluka pape.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj u srijedu je ocijenila da nadbiskup Đuro Hranić nije na nedavnoj konferenciji za novinare iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava.

Maštruko napominje kako treba imati na umu da nuncij nije samo diplomatski predstavnik pape, već zastupa papu kod biskupske konferencije, odnosno Katoličke crkve u Hrvatskoj.

"Njegovo se reagiranje ne može zaobići nego dapače mora mu se posvetiti pažnja i apsolutno ga crkvena hijerarhija treba uvažavati", kazao je Maštruko.

Izrečena kritika na neki način

Dodao je da nuncijatura nije negirala ni opovrgnula odlučujuću ulogu, odnosno stavove biskupa i njegovo pravo da odlučuje u tim slučajevima, ali je na neki način izrekla kritiku njegovog ponašanja na konferenciji za novinare kao i izostanak empatije prema žrtvama.

Kritika, kaže Maštruko, nije izrečena u odnosu na sam postupak nadbiskupa jer je u priopćenju rečeno da je postupio sukladno napucima slijedom kojih je prijavio slučaj državnim organima u Hrvatskoj i pokrenuo postupak pred nadležnim Dikasterijem Svete Stolice.

"Kritika se odnosi na izostanak empatije i činjenicu da je mogao koristiti svoje ovlasti da eventualno razriješi svećenika", kazao je sociolog.

Provjereno: Đuro Hranić Moralni teolog o Hraniću: "Ako pastir nije postupao kako to Crkva propisuje, Sveta stolica ga može opozvati"

Upitan misli li da u Crkvi nedostaje empatije za žrtve, rekao je da je teško reći za sve slučajeve i da se to ne događa samo u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj već i u svjetskim okvirima.

"Svjedoci smo velikog broja slučajeva"

"Izostali su empatija i postupanje i zato smo svjedoci velikog broja slučajeva koji se otvaraju jer nije postupano onako kako nalaže i sam nauk Katoličke crkve", rekao je.

Hranić je na toj konferenciji za medije odbacio optužbe za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja te je rekao da je slučaj prijavio DORH-u, ali župnika nije premjestio iz Sotina jer je, kako je rekao, "tada bio već star i bolestan" te da bi mu se "srušio cijeli svijet".

Đuro Hranić Nadbiskup kojeg optužuju da je štitio svećenika pedofila: "Treba voditi računa i o dostojanstvu eventualnog počinitelja"

Nuncijatura je u priopćenju u srijedu potvrdila da je Hranić formalno poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika, podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu.

Veleposlanstvo Svete Stolice u Hrvatskoj ponovilo je da "žrtve moraju biti u središtu, te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako teški zločin, onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle".


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju