Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Žrtve moraju biti u središtu"

Apostolska nuncijatura o zlostavljanju u Crkvi: "Hranić nije iskazao preporučenu empatiju"

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj poslala je priopćenje u kojem ističe da đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama.

Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj u priopćenju o konferenciji za novinare đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića ističe da nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava.

Nadbiskup Hranić održao je 21. ožujka konferenciju za novinare o javnim optužbama za zataškavanje slučaja seksualnog zlostavljanja, a tiče se župnika u Sotinu Zlatka Rajčevca.

Hranić je odbacio optužbe za zataškavanje te je rekao da je slučaj prijavio DORH-u, ali župnika nije premjestio iz Sotina jer je, kako je rekao, "tada bio već star i bolestan" te bi mu se "srušio cijeli svijet".

Pročitajte i ovo Provjereno: Đuro Hranić Zataškavanje zlostavljanja Moralni teolog o Hraniću: "Ako pastir nije postupao kako to Crkva propisuje, Sveta stolica ga može opozvati"

Nuncijatura je u priopćenju objavljenom u srijedu potvrdila da je Hranić formalno poštivao zakone koji se odnose na slučajeve zlostavljanja maloljetnika podnijevši predistragu nadležnom Dikasteriju u Vatikanu.

"Ova Apostolska nuncijatura ponavlja da žrtve moraju biti u središtu te da bi bilo poželjno razriješiti dužnosti onoga koji je optužen za tako težak zločin onoliko dugo koliko je potrebno da se činjenice rasvijetle", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ana Grgić, žrtva pedofilije - 2 Progovorila za Provjereno Stravična ispovijest žene koju je svećenik godinama zlostavljao: "Počelo je već negdje s 8, 9 godina, a kad sam ušla u pubertet - postalo je puno intenzivnije"

Međutim, dodaje se, trenutačno zakonodavstvo po tom pitanju ostavlja biskupu diskrecijsko pravo odluke.

"Nažalost, više vjerujući samoobrani župnika nego prijavi majke jedne od navodnih žrtava, đakovačko-osječki nadbiskup nije iskazao potrebnu i preporučenu empatiju prema žrtvama, što je bilo vidljivo i na spomenutoj konferenciji za novinare", ističe Nuncijatura.

Izostanak suosjećanja ne može se sankcionirati

Što se tiče mogućih mjera koje bi se mogle poduzeti protiv đakovačko-osječkog nadbiskupa Hranića, dodaje se, "kako sada stvari stoje, postupanje je bilo u okviru zakonskih propisa".

Suosjećanje se, naime, "može samo očekivati i priželjkivati i ne može ga se nametnuti, a njegov izostanak sankcionirati, osim ako drukčije ne prosudi nadležni Dikasterij u Vatikanu, koji će biti uredno obaviješten", naglašava se.

Pročitajte i ovo Đuro Hranić U Provjerenom u četvrtak Nadbiskup kojeg optužuju da je štitio svećenika pedofila: "Treba voditi računa i o dostojanstvu eventualnog počinitelja"

Nuncijatura podsjeća da se papa Franjo već 2015. godine ispričao onima koji su pretrpjeli zlostavljanje klera, rekavši: "Duboko mi je žao zbog svih slučajeva kada ste vi ili vaše obitelji prijavili zlostavljanje, a nitko vas nije čuo ili vam nije vjerovao."

"To želi činiti i ovo Papinsko predstavništvo, izražavajući svoju blizinu i moleći za oproštenje sve žrtve, znane i neznane, koje su bile izložene neprimjerenom ponašanju pokojnog svećenika Rajčevca. Nažalost, moramo priznati da ne učimo na pogreškama iz prošlosti", poručuje Nuncijatura te "izražava svoje poštovanje i želi zahvaliti onima koji su iskazali veću pozornost prema patnjama žrtava i izrazili njihovu bol".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene