Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Na Brdima su građani panično zvali policiju jer su mislili da netko po ulici hoda s puškom. Policija je izašla na teren. Ispostavilo se da nema mjesta strahu.


Građani su u Solinskoj ulici na Brdima u Splitu vidjeli mlađu osobu za koju su mislili da nosi pušku. Zbog dojava je na teren izašlo više policajaca. Ispostavilo se da nema mjesta panici.

"Radi se o redovnoj policijskoj kontroli. Nikakvo kazneno djelo nije počinjeno te ne postoji nikakva ugroza za javnost i građane", rekli su nam u PU splitsko-dalmatinskoj.

Čitatelji Dalmacije Danas su naknadno javili da se radilo o maloljetnoj osobi koja je nosila airsoft pušku.

Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana koji je na snazi od 8.4.2020. godine propisuje da "oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball) svrstava se u 'D KATEGORIJU' oružja za koje nije potrebna prijava".

U jednom dijelu gore spomenutog zakona piše i da se "oružje kategorije B, C i D na javnom mjestu ne smije učiniti vidljivim drugim građanima, odnosno nositi na način koji građane uznemiruje".

Policija, ilustracija Pijan pucao po policiji i kućama: U domu mu pronašli ručnu bombu, pušku i streljivo

Zračna puška (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Rabijatni muškarac (70) u Zagrebu pucao iz zračne puške na maloljetnike pa pogodio jednu djevojku

Maloljetnoj osobi ne može se direktno izdati prekršajni nalog ili optužni prijedlog pa se on u takvim slučajevima izdaje roditeljima, a o svemu se obavještava po službenoj dužnosti i nadležni Centar za socijalnu skrb.

Oružje je zabranjeno dati djeci na uporabu, osim prema odredbama spomenutog Zakona, a to se dopušta samo na registriranim strelištima uz prisutnost ovlaštenih i osposobljenih trenera.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju