Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povjerenje državnog vrha

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost podržao Ivana Turkalja za novog ravnatelja VSOA-e

Aktualno Galerija Novi šef VSOA-e u Saboru, ilustracija - 3 Novi šef VSOA-e u Saboru, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novi šef VSOA-e u Saboru, ilustracija - 4 Novi šef VSOA-e u Saboru, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Novi šef VSOA-e u Saboru, ilustracija - 5 Novi šef VSOA-e u Saboru, ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Novi šef VSOA-e u Saboru, ilustracija - 2 Novi šef VSOA-e u Saboru, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +5 Novi šef VSOA-e u Saboru, ilustracija - 1 Galerija 1/10 >>
Članovi Odbora saslušali su Turkalja na sjednici zatvorenoj za javnost. Njegovo imenovanje s kojim su se nakon mjeseci svađa dogovorili predsjednik i premijer - nije dovedeno u pitanje.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost potvrdio je brigadnog generala Ivana Turkalja za novog ravnatelja obavještajne agencije. Članovi Odbora saslušali su Turkalja na sjednici zatvorenoj za javnost.

Njegovo imenovanje s kojim su se nakon mjeseci svađa dogovorili predsjednik i premijer - nije dovedeno u pitanje. Njegov prethodnik lani je izgubio povjerenje državnog vrha i zataraženo je njegovo razrješenje nakon otkrića da se varalo na putnim troškovima među vojnim špijunima. Istraga još traje.

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić Stvari se pokrenule Završava li drama oko ravnatelja VSOA-e? Treba ga potvrditi saborski Odbor: "Radi se o jednom vrhunskom profesionalcu"

"Nakon opsežnog intervjua s kandidatom kojeg su predložili predsjednik Republike Hrvatske i predsjednik Vlade odbor je s devet glasova za i jednim suzdržanim dao prethodno pozitivno mišljenje na imenovanje Turkalja novim ravnateljem VSOA-e", kratko je nakon sjednice zatvorene za javnost rekao Hajdaš Dončić (SDP).

Kapulica je poručio da ljudi kojima je posao sigurnost mogu sada nesmetano i u punom kapacitetu raditi svoj posao.

"To nam je bio cilj, to je bio državni interes i do toga smo došli", poručio je.

Kazao je i da su na sjednici dobili uvjerenja da će se vidjeti pomaci u radu VSOA-e.

Pročitajte i ovo Sandra Vitaić, doktorica Najgore u Osijeku U cijeloj Hrvatskoj nedostaje svih krvnih grupa, poziv darivateljima: "15 minuta koje oni izdvoje zapravo je jako velika pomoć"

Istaknuo je da taj Odbor podupire najavu povećavanja kadrovske strukture te će, sukladno strategiji obrane i strategiji o sigurnosnom sustavu te godišnjim smjernicama za rad, VSOA uspješno obavljati svoje zadaće i štiti nacionalne interesa.

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i Pravednost) koja nije članica Odbora rekla je novinarima da je, kada se Milanović i Plenković nešto dogovore to loša vijest za hrvatske građane.

"Njihove odluke i dogovori uglavnom su u interesu održavanja postojećeg koruptivnog sustava i njihovih osobnih interesa a ne u svrhu hrvatskih građana i države", tvrdi Vidović Krišto.

Pročitajte i ovo VSOA, ilustracija - 2 Turkalj za čelnika VSOA-e Hoće li doći kraj prepucavanju između dva brda? Čeka se potez predsjednika Milanovića

Tvrdi i da je prilikom imenovanja časnika Oružanih snaga došlo i do imenovanja šogora jednog aktualnog ministra u Plenkovićevoj vladi, ne navodeći o kome se radi.

Predsjednik Zoran Milanović supotpisao je u ponedjeljak odluku o imenovanju generala Ivana Turkalja za čelnika VSOA-e čime su okončani višemjesečni prijepori oko nasljednika generala Ivice Kindera.

Mostov Nikola Grmoja smatra da je sjednica trebala biti otvorena za javnost.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Oglasio se Milanović Stigla oštra reakcija: "Predsjednik Republike potpisat će usuglašene prijedloge imenovanja čim ministar obrane završi internu proceduru"

"Ja se čudim zašto je ovo zatvorena sjednica za javnost, zašto je ovo tajno, što se skriva, dakle imenuje se osoba, ja mislim da javnost ima pravo čuti što ta osoba namjerava napraviti u tom sustavu i uopće mi je nejasno čemu tajna sjednica", kazao je.

"Dakle, dovoljno stručan je, u samom sustavu oružanih snaga je već dugo dugo vremena, kako vidimo, ima podršku i premijera i predsjednika", komentirao je o kandidatu Dario Hrebak iz HSLS-a.

Ivan Turkalj 56-godišnji je Slunjanin, koji je cijelu karijeru proveo u vojnom sustavu, još od JNA. Pa je bilo i negodovanja.

"Ništa nemam protiv JNA, to je tada bio sustav. Ali imam kada se rade stvari netransparentno. Ne može biti da je 90 posto pozicioniranih u Hrvatskoj vojsci upravo iz sektora JNA", komentirala je Vidović Krišto.

U ratnim godinama Turkalj je bio i na svim ratištima, od Slavonije i Baranje, Korduna do Dalmacije. Više je puta odlikovan i nagrađivan. Školovao se u Hrvatskoji, i u inozemstvu i bio na različitim dužnostima, pa i onim NATO-a u Bruxsellesu. Često je istupao u javnosti.

Sustav koji preuzima godinama potresaju i sukobi i međusobna podmetanja. Sve što mnogi prije njega nisu, novi će ravnatelj morati raščistiti, ili barem pokušati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene