Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branitelj za Dnevnik Nove TV

Oči u oči s krvnikom: "Tri puta sam pregovarao s Ratkom Mladićem. A četvrti put... Nitko nije znao što se događa"

Pripreme, ali i političke razmirice uoči Dana pobjede u Kninu prati reporter Ivan Čorkalo. O tome kako na prepucavanja gledaju oni koji su najvažniji u ovoj priči, oni koji su Knin oslobodili, u Dnevniku Nove TV razgovarao je s hrvatskim braniteljem Franom Frkićem.

Svi branitelji s kojima je reporter Ivan Čorkalo razgovarao, s podsmjehom odmahuju rukom na prepucavanja između predsjednika i premijera, doživljavaju ih prilično infantilnim, pa čak i sramotnim.

"Oni kažu kako zapravo nitko nije bitniji od toga da se obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja obilježi dostojanstveno kako i priliči, a to će uskoro i početi na Kninskoj tvrđavi", kazao je Čorkalo te dodao kako je, da bi uopće došlo do Oluje valjalo obraniti Hrvatsku 1991. godine.

Frane Frkić, hrvatski branitelj, i Ivan Čorkalo Frane Frkić, hrvatski branitelj Foto: DNEVNIK.hr

Gost Dnevnika Nove TV Frane Frkić bio je pripadnik 113. šibenske brigade. On je tri puta oči u oči pregovarao s Ratkom Mladićem.

"Tri puta smo pregovarali, četvrti put kad je trebalo doći do pregovora on se jednostavno povukao sa svoja tri tenka i transportera u skradinskom zaleđu i meni, kao i nikome nije bilo jasno što se događa. Zvali smo vruću liniju između Knina i Šibenika, ovi su isto u komandi u Šibeniku rekli da ne znaju što se događa", prisjetio se.
Nakon nekoliko sati počelo je nadlijetanje aviona. Još nisu znali što se događa.

"Mislim da je to prvo bombardiranje JNA hrvatskih vojnika. Tada sam imao 120 ljudi na terenu u skradinskom zaleđu i nije bilo svejedno", kazao je.

Svi su ostali živi, što je gost Dnevnika Nove TV nazvao svojim ponosom i najvećom nagradom. Kako je kazao, nije dobio nikakvo odlikovanje i nije mu potrebno.

Oluju je nazvao je danima ponosa i slave za svakog hrvatskog vojnika.

"Od sedmog stoljeća dobili smo svoju državu i tu se nema što reći, posebno hrvatski branitelji koji su dali svoje živote i oni koji su bili spremni dati svoje živote", naglasio je.

Na pitanje kako gleda na prepucavanja između predsjednika i premijera, Frkić je odgovorio kako zna da predsjednik nekad možda malo pretjera, ali dugo nam je trebalo da netko bude korektura. Premijeru je poručio da u Vladi ima ljude koji kažu da hrvatsku državu treba osuditi zbog događanja u Oluji, a on dobro zna tko su ti ljudi.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković iz petrčana Plenković o nedolasku na Milanovićev prijem u Kninu: "Nisam pozvan. Ali kako nije bila tema kad on nije čestitao Dan državnosti"

Pročitajte i ovo Atletičar Marko Čeko i Ivan Čorkalo Odbio i poziv iz Amerike Iz Knina u atletski vrh - najuspješniji hrvatski atletičar o rodnom gradu: "To je malo mjesto, ali meni u srcu veliko"

Upitan frustrira li ga sve to kao hrvatskog branitelja, koji je od početka bio na prvoj crti bojišnice, odgovorio je potvrdno.

"Ipak mi nismo napali ni Niš, ni Beograd, ni Zemun. Napali su oni Split, Šibenik i Zadar. O Vukovaru neću niti govoriti", zaključio je gost Dnevnika Nove TV.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene