Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija prijeti Hrvatskoj zbog ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ministar poljoprivrede i ribarstva Paolo de Castro izjavio je u Bruxellesu da bi EU mogao blokirati pregovore s Hrvatskom u četiri ili pet poglavlja ako Zagreb ustraje na primjeni Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa i na države članice Unije

"Četiri ili pet poglavlja u pregovorima o pristupanju mogli bi biti zamrznuti ako Hrvatska ostane čvrsto na svojem stajalištu", rekao je De Castro talijanskim novinarima na novinskoj konferenciji nakon završetka sastanka Vijeća EU-a za poljoprivredu i ribarstvo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Rok do ponedjeljka Most: Isključivi gospodarski pojas uvjet podrške novoj vladi Slika nije dostupna Složio se Ivo Josipović podržao prijedlog Ruže Tomašić, kaže da je super

De Castro je potvrdio da se na marginama trodnevnog sastanka Vijeća za poljoprivredu i ribarstvo sastao sa svojim slovenskim kolegom te s povjerenikom Europske komisije za ribarstvo Joem Borgom kako bi razgovarali o pitanju o ZERP-u.

Talijanski ministar je rekao da kod Hrvatske ima "signala
otvorenosti" u vezi s tim pitanjem. "Sigurno je da smo registrirali jedan znak otvorenosti", rekao je.

Ministar De Castro je istaknuo da bi primjena ZERP-a i na zemlje članice EU-a "isključila veliki dio Jadrana za talijanske i slovenske ribare i da bi mogla ometati pojedine vježbe ratne mornarice".

Ministri vanjskih poslova EU-a upozorili su u zaključcima sa sastanka od 10. prosinca Hrvatsku da ne primjenjuje Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) za zemlje EU-a dok se ne pronađe zajednički dogovor o tom pitanju.

Na trilateralnom sastanku između Hrvatske, Slovenije i Italije
održanom 2004. Hrvatska je izvijestila dvije strane da se ZERP neće primjenjivati za zemlje članice EU-a.

I ministar De Castro se pozvao na te zaključke. "Službeno u
zaključicma Vijeća ministara nije spomenuta mogućnost zamrzavanja poglavlja, ali je zatraženo od Hrvatske da u potunosti poštuje politički dogovor iz 2004. s Italjom i Slovenijom i Europskom komisijom kojom se Zagreb obvezao da neće jednostrano usvojiti ZERP", rekao je.

Talijanski ministar je rekao da je preostalo još malo vremena za rješavanje toga problema s obzirom da je 1. siječnja na vratima.
"Razumijem da je teško pronaći rješenje u ovom trenutku kada u Hrvatskoj još nije sastavljena nova vlada, ali moramo riješiti taj problem", dodao je.

I slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel upozorio je 10. prosinca da Slovenija ima pripremljeno nekoliko scenarija, a jedan od njih pretpostavlja blokiranje pregovora u pet ili šest poglavlja ako Hrvatska ne promijeni svoju odluku o ZERP-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene