Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija neće otvarati pitanje Pariškog i Osimskog sporazuma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanska vlada ni na koji način ne namjerava otvarati pitanje revizije Pariškog i Osimskog sporazuma o razgraničenju između Italije i tadašnje Jugoslavije, a koje je Hrvatska, kao jedna od sljednica te države, naslijedila, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu talijanski ministar unutarnjih poslova Guiliano Amato.

- S naše strane nema apsolutno nikakve namjere da se ponovno otvaraju ti sporazumi, odgovorio je talijanski ministar unutarnjih poslova Guiliano Amato na izravno novinarsko pitanje. Amato u Bruxellesu sudjeluje na redovitom sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

Pročitajte i ovo Izglasan UN-ov sporazum o nadzoru mora i oceana - 1 Ambiciozan plan Povijesni dan! Usvojen sporazum za zaštitu mora i oceana uz svevremensku poruku: "Brod je stigao do obale" Slika nije dostupna Hrvatska bi odbila reviziju Osimskih sporazuma i Rimskog ugovora

U svjetlu aktualne polemike između Hrvatske i Italije u vezi s
talijanskim žrtvama fojbi tijekom i nakon drugog svjetskog rata, Amato je, odgovarajući na novinarsko pitanje, reakciju hrvatskog
predsjednika Stipe Mesića na govor talijanskog šefa države Giorgia Napolitana, pripisao unutarnjopolitičkim potrebama.

- Poznajem Mesića dugo vremena kao umjerenog političara. Očito je da postoje neke stvari u njegovoj zemlji koje su ga navele da iziđe s vrlo, vrlo jakim izjavama protiv Italije, rekao je Amato.

Napolitano je u svom govoru u prošlu subotu u povodu Dana sjećanja odgovornost za žrtve fojbi pripisao "slavenskoj krvoločnoj mržnji" i "aneksionističkim težnjama", a Mesić mu odgovorio da se radi o "natruhama otvorenoga rasizma, povijesnog revizionizma i politiekog revanšizma".

Pariškim mirovnim ugovorom iz 1947. i konačno Osimskim sporazumom iz 1975. godine dogovena je državna granica između Italije i tadašnje Jugoslavije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene